Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Capio om investeringen: Vi vill påskynda digitaliseringen

2017-12-11 12:57
Verksamhetsbild från vårdbolaget Capio. Foto: IBL

Capio investerar på nytt i e-hälsoföretaget Doctrin. Syftet är att skapa effektivisera patientflöden och högre produktivitet på vårdcentralerna, uppger vårdjätten.

På måndagsmorgonen offentliggjordes att vårdjätten Capio skjuter in 49 miljoner kronor i e-hälsoföretaget Doctrin, som utvecklar tjänster för en digitaliserad patientresa. Anledningen är att påskynda implementeringen av digitala lösningar som kan förbättra vården för patienterna och sänka vårdkostnaderna, berättar Henrik Brehmer, informationsdirektör på Capio.

– Vi vill att de digitala lösningarna implementeras i en högre hastighet, eftersom det idag finns stora utmaningar med för låg produktivitet i svensk sjukvård, säger han.

I slutet på 2016 inledde Capio ett samarbete med Doctrin och i februari i år gick vårdjätten in som delägare med en investering på 13 miljoner. Samarbetet innebär att Capios 750 000 listade primärvårdspatienter successivt får tillgång till Doctrins e-hälsoverktyg ”Bättre besök”, där patienter kan beskriva symptom inför ett eventuellt besök på vårdcentralen. Idag har ungefär 200 000 patienter möjlighet att använda tjänsten, berättar Henrik Brehmer.

– Vi ser att digitala lösningar som kopplas ihop med den fysiska vården kan effektivisera patientflödena och ge högre produktivitet på vårdcentralerna, säger han.

Den nya investeringen innebär att Capio äger 15-20 procent i Doctrin jämfört med tidigare då ägandet låg på ”under tio procent”, berättar Henrik Brehmer.

– Vi kan inte utesluta fler investeringar framöver. Vi vill bidra till en förändring av vården och vårt samarbete med Doctrin är viktigt för att lyckas med detta.

Vid 11:30-tiden på måndagen var Capioaktien upp 1,35 procent.

Tomas Nilsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom