Carnegie: De kan bli framtida vinnaraktier

2017-02-16 13:17 Ola Söderlind
En spridning mellan bolag som investerar på olika typer av preparat är lämplig, enligt Carnegie. Foto: Investor / Astra

Carnegie private banking har identifierat en relativt ny marknad som enligt investmentbanken har potential att bli enorm.

Immunterapeutiska behandlingar mot cancer – immunonkologi (I-O) – är ett område där flera av de största läkemedelsbolagen just nu investerar miljardbelopp på att få fram effektiva behandlingsformer.

Immunonkologi brukar allmänt betraktas som en fjärde behandlingsform mot cancer vid sidan av de klassiska metoderna: kirurgi, strålbehandling och cellgiftsbehandling. Immunonkologi använder enkelt uttryckt kroppens eget immunförsvar för att slåss mot cancerceller.

Carnegie förväntar sig flera positiva nyheter från forskningen framöver.

"Cancerbehandling med I-O har potential att bli en enorm marknad", skriver investmentbanken i ett investeringscase och bedömer att marknaden uppgår till 50 miljarder dollar år 2025.

Det första preparatet av det här slaget - Yervoy - lanserades 2011 av amerikanska Bristol-Myers Squibb. Senare har även amerikanska Mercks preparat Keytruda tillkommit. Enligt Carnegie väntar under det närmaste året en "boom" av kliniska studier inom området.

Carnegie har identifierat drygt 20 företag, läkemedelsbolag och bioteknikbolag, som utvecklar immunterapeutiska medicinkandidater. Det närmaste året räknar Carnegie med att tre "viktiga och sannolikt kurspåverkande" nyheter presenteras kring utfallet av I-O-studier som första behandling vid lungcancer.

· Astra Zeneca kring halvårsskiftet

· Roche under andra halvåret

· Bristol-Myers Squibb i början av 2018

Tillsammans med Merck tillhör de tre ovan nämnda läkemedelsbolagen jättarna inom området. Det finns också nordiska bioteknikbolag med exponering mot immunonkologi, enligt Carnegie. Bland dem nämns svenska Alligator, Bioinvent och Immunicum, liksom Targovax i Norge och danska Bavarian Nordic.   

"Vilka aktörer som kommer att bli vinnare inom immunonkologin går i dag inte att säga, så en spridning mellan bolag som satsar på olika typer av preparat är lämplig", skriver Carnegie.

Investmentbanken bedömer att chansen är stor för positiva nyheter på området framöver. Sannolikheten för att små forskningsbolag ska bli uppköpta i sektorn är också stor, enligt Carnegie.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom