Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Eklund: "Tillväxten mäts felaktigt"

2018-07-05

Afärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin sammanfattar seminariet ”Ekonomisk tillväxt – konsumtionshelvete eller bättre samhälle?” tillsammans med Klas Eklund, senior ekonom på Mannheimer Swartling, och Günther Mårder, vd på Företagarna.

Seminariets huvudfråga var huruvida Sverige har tillräckligt med tillväxt och materiellt välstånd. Günther Mårder tvekade på svaret.

- Om vi talar om materiell lycka så är den inte konstant. Vi vänjer oss väldigt snabbt vid den nya nivån och det gör att vi aldrig blir riktigt nöjda. Det är tillväxtdrivande i en mening, men just konsumtionen kommer aldrig leda till den lyckan som många tror.

Klas Eklund höll inte med.

- Günther har rätt i en filosofisk mening, men å andra sidan vet via att materiellt välstånd är förutsättningen för en hel del viktiga saker som till exempel sjukvård och skola. Det går inte att lösa med något annat än mer resurser - det är det som kallas tillväxt, sade han.

Günther Mårder sade att politikerna kommer fokusera på växande klyftor i valrörelsen, men att det beror på vilket politskt perspektiv man ser ifrån.

- För nästan alla har faktiskt fått det bättre. Men sen har det kommit en stor grupp till Sverige med mycket mindre resurser, vilket gör att klyftorna växer.

- Men faktum är att det saknas poliser, bostäder och att det finns brister i skola och sjukvård. Och det går inte att lösa med annat än att bygga bostäder och skaffa fler sjuksköterskor och poliser, kontrade Klas Eklund.

- Jag kan tycka att det är slarvigt att säga att det är fel på tillväxten. Det är fel på hur tillväxten mäts, BNP är ett mossigt begrepp. Det borde inkludera humankapital och naturresurser mycket mer, sade han.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet