JP Morgan: Fed sätter käppar i hjulet på Wall Street

2016-02-01 14:15 Ola Söderlind
Foto: Natan Dvir/All over press

Den amerikanska storbanken JP Morgan har sänkt sin prognos för börsindexet S&P 500. Enligt banken bär Federal Reserve den största skulden till de försämrade utsikterna.

Trots den kraftiga kursuppgången på fredagen blev januari 2016 en av de sämsta januarimånaderna genom historien när S&P 500 föll med 5,1 procent.

I slutet av 2015 trodde JP Morgan att S&P 500 skulle lyfta till 2200 punkter under 2016. Nu har banken ändrat uppfattning och sänkt prognosen till 2000 punkter. Det ska jämföras med dagens nivå på 1940 punkter.

Den främsta orsaken till sänkningen beror enligt JP Morgan på den amerikanska centralbankens räntehöjning i december och aviserade räntehöjningar under 2016.

- Ju mer Fed försöker strama åt, desto högre trycks dollarkursen upp vilket pressar ned råvarupriserna, säger Dubracko Lakos-Bujas, aktiestrateg på JP Morgan, till CNBC.

Han tror att Federal Reserve underblåser en potentiell vinstrecession och att den potentiella avkastningen i förhållande till risken i aktier kan försämras framöver.

- Om Fed intar en mer duvaktig hållning så tror jag att det kan ge en viss lättnad i USA:s ekonomi, säger Lakos-Bujas till CNBC.

JP Morgan förväntar sig mer volatilitet på den globala marknaden under de kommande månaderna. Mest oroad är banken för allt större kreditspreadar, försämrat makroekonomiskt klimat och en vikande trend för amerikansk tillverkningsindustri.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom