JP Morgan slaktar Intrums riktkurs – aktien kollapsar

Intrums hårt pressade aktie rasar ytterligare 25% under tisdagen. Nedgången kommer efter att JP Morgan sänkt sin rekommendation och kapat krisbolagets riktkurs rejält.
JP Morgan slaktar Intrums riktkurs – aktien kollapsar - Intrum hus
Foto: Intrum

Det råder hela havet stormar i Intrum. Sedan största ägaren Nordic Capital sommaren 2021 sålde en större del av sitt innehav i kredithanteringsbolaget har aktien rasat över 90%.

Bara i år har några betydande, negativa händelser för Intrum ägt rum. Mest anmärkningsvärt var troligen kreditvärderaren S&P:s sänkning av Intrums kreditbetyg till BB- från BB, ett betyg som klassas som ”skräpstatus”, i februari. Aktien svarade då med att falla med 26%. Som lök på laxen sänkte S&P ånyo kreditbetyget under måndagskvällen och det flaggas dessutom för att ytterligare en sänkning kan bli aktuell. Detta med motiveringen att Intrum tagit in externa rådgivare för att hantera sin skuldsituation, vilket blev känt i förra veckan.

Under tisdagsmorgonen fortsatte aktien ned med 25% och bytte händer strax under 13 kr. Vad som förorsakat dagens kursfall är sannolikt att den amerikanska storbanken JP Morgan skruvat ned rekommendationen för Intrum till underperform från neutral. Samtidigt kapas riktkursen till 5 kr från tidigare 37 kr.

JP Morgan tar fasta på att Intrum anlitat investmentbanken Houlihan Lokey och advokatbyrån Milbank som rådgivare. Den amerikanska storbanken menar att Intrum nu behöver prioritera långivarna framför aktieägarna.

Ålandsbanken menar å sin sida att Intrum-aktien bör ta stryk av S&P:s senaste sänkning av kreditbetyget.

”Givet att Intrums obligationer redan idag handlas på 60-70% av nominellt värde framstår detta som diskonterat i prissättningen, men i nuvarande marknadspsykologi kan inte ytterligare nedgångar uteslutas (i obligationerna red.anm)”, skriver Ålandsbanken i ett morgonbrev.

Här hittar du de senaste köp- och säljråden för svenska aktier.

Läs mer: 

Spiltans räntefonder tar Intrum-smäll

Intrums VD: Det här är ingen kris

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets