Kinasiffror höjer Stockholmsbörsen

Kurserna på Stockholmsbörsen fick en positiv start på tisdagen med stöd av stigande Asienbörser i spåren av ett skapligt inköpsindex i Kina för november.

SIX Generalindex var klockan 09.44
upp 0,4 procent till 509 medan OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.542. Omsättningen var 2,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

”De två senaste månaderna
blev starka på börsen och det tomterally vi sett senaste tiden har chansen att fortsätta. Centralbankernas agerande spelar stor roll, men det finns även andra viktiga faktorer som kan påverka positivt”, skriver Privata Affärer i ett morgonbrev.

December brukar vara en stark
svensk börsmånad. De senaste elva åren har avkastningen i december varit positiv tio gånger.

Det kinesiska inköpschefsindexet
(Caixin) steg till 48,6 i november, jämfört med utfallet på 48,3 föregående månad, enligt Caixin China Manufacturing Purchasing Managers Index som sammanställs av Markit.

”Detta indikerar att pressen
på den ekonomiska tillväxten har lättat och att finanspolitiken har haft en stark effekt. Överlag är ekonomin fortfarande på väg att uppnå mer stabilitet”, kommenterar He Fan, chefsekonom vid Caixin.

Det svenska inköpschefsindexet
(PMI) för tillverkningssektorn steg till säsongsrensade 54,9 i november. Förväntningarna var 54,0.

Verkstadsaktierna fick stöd av
uppgången i Kinas inköpschefsindex. Atlas Copco avancerade 1,2 procent och SKF 0,6 procent. SKF har för övrigt slutit ett avtal för komponenter till framdrivningsaxlar med en av Kinas största skeppsredare.

Trelleborg har tecknat avtal och
slutfört förvärvet av Standard Tyres Group, ett Brasilien-baserat privatägt företag som tillverkar industridäck och omsatte 100 miljoner kronor 2014. Aktien adderade 1,5 procent.

Den positiva utvecklingen på
marknaderna för Electrolux största affärsområden Vitvaror EMEA och Vitvaror Nordamerika förväntas fortsätta under 2016 och den globala efterfrågan på vitvaror bedöms öka något, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Utsikterna för efterfrågan
var en aning bättre än väntat medan den förväntade negativa valutaeffekten är överraskande stor”, säger en analytiker till Dagens Industri.

Electrolux-aktien minskade 0,8
procent.

Meda avyttrar tillverkningsenheten
Euromed i Spanien för en köpeskilling om 82 miljoner euro kontant. Transaktionen kommer att stärka Medas kassaflödesprofil men också påverka lönsamheten positivt. Aktien förbättrades 0,9 procent.

Citi Research återupptar bevakning
av kraft- och automationsföretaget ABB med rekommendationen sälj. Aktien handlades ned 0,9 procent.

Vidare i rekommendationsflödet sänker
Nomura rekommendationen för Tele2 till neutral från köp medan TeliaSonera får rekommendationen höjd till köp från neutral av banken. TeliaSonera trycktes upp 2,4 procent medan Tele2 tappade 0,5 procent.

Bland telekomleverantörerna höjer
Credit Suisse rekommendationen för Nokia till outperform från neutral medan Ericsson får rekommendationen sänkt till underperform av banken. Nokia förstärktes 2,3 procent medan Ericsson böjdes ned 1,1 procent.

Index                   

Senast

I dag %

I år %

SIX Generalindex           

509   

+0,4 

+11,7

OMX Stockholm 30          

1542   

+0,4 

 +5,3

SIX Return index           

954   

+0,4 

+15,4

SIX Sverige cykliskt 15    

448   

+0,1 

+12,5

SIX Sverige defensivt 15   

538   

+0,3 

+19,6

SIX Volatilitetsindex     

18,6   

+1,0 

+18,9

SIX Finans                 

713   

+0,4  

+9,7

SIX Hälsovård              

422   

+0,7 

+13,9

SIX Industri               

629   

+0,4 

+15,3

SIX IT                     

198   

+0,3 

+73,5

SIX Konsumentvaror        

1450   

+0,5 

+12,4

SIX Råvaror                

326   

-0,4 

+12,4

SIX Telekommunikation      

276   

+0,1  

-9,1

SIX Tjänster              

1383   

-0,4 

+36,4

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.