Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kinberg Batra: Sverige riskerar systemkollaps

2015-11-09 14:47
Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna. Foto: Pelle T Nilsson/All over press

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra menar att Sverige måste börja agera när det gäller flyktingkrisen. Annars väntar systemkollaps, menar hon.

Moderaterna upprepar kravet att Sverige ska införa tillfälliga gränskontroller inom ramen för Schengen-samarbetet.

Det innebär att den som har tagit sig in i EU, men inte sökt asyl på vägen, inte kommer att få tillstånd att resa in till Sverige utan istället avvisas vid gränsen, säger partiordförande Anna Kinberg Batra vid en presskonferens med anledning av flyktingsituationen.

Sveriges migrationspolitik måste bli mer lik övriga Europas, argumenterar hon.

"Om man står i en ohållbar situation, vilket nu även företrädare för regeringen medger att Sverige gör, kan man antingen agera eller inte. Om man inte agerar väntar någon form av systemkollaps", säger hon.

Tyskland diskuterar nya åtgärder på området, något som skulle kunna öka flyktingtrycket ytterligare på Sverige, befarar Kinberg Batra.

För det andra föreslår Moderaterna att återvändandeprocessen effektiviseras så att polismyndigheten får möjlighet att genomföra avvisningsbeslut.

För det tredje anser Anna Kinberg Batra att Sverige ska kräva lägre EU-avgift som kompensation för att Sverige tar ett så oproportionerligt stort ansvar jämfört med andra EU-länder.

Sverige skulle genom Moderaternas politik sätta press på en jämnare bördefördelning inom EU, resonerar moderatledningen.

Under de senaste sju dagarna har 10.201 personer sökt asyl i Sverige.

"Det är det högsta antalet asylsökande på sju dagar hittills. Personer från Afghanistan har utgjort den klart största gruppen de senaste dagarna", skrev Migrationsverket på sin hemsida i dag.

I förra veckan uppgav Migrationsverket att boendesituation för asylsökande nu är akut. Regeringen kommunicerade kort därefter att asylsökande inte kan räkna med att Migrationsverket kan ordna fram boende till alla som kommer.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom