Runar Sögaard och Bert Karlsson i bråk om flyktingpengar

Predikanten och ledarskapskonsulten Runar Sögaard har haft ett samarbete tillsammans med affärsmannen Bert Karlsson kring flyktingverksamhet. Nu har de båda hamnat i konflikt om en obetald skuld, rapporterar Expressen.

För två år sedan startade Runar Sögaard bolaget JRPJ Capital.

”Bolaget ska bedriva rådgivning samt konsultverksamhet inom internationell affärsverksamhet, finansiell rådgivning och konsultation samt asylboende”, skriver JRPJ Capital om sin verksamhet.

Via bolaget hyrde Runar Sögaard fastigheten Bispgården i jämtländska Ragunda kommun och skrev ett hyresavtal med Bert Karlssons bolag Jokarjo.

Hamnat i konflikt

Enligt avtalet skulle Jokarjo betala JRPJ 100 kronor per asylsökande och dag. Eftersom anläggningen inhyste 160 flyktingar fick JRPJ intäkter på 16 000 kronor per dag, drygt fem miljoner kronor per år. Runar Sögaards bolag omsatte 2015/2016 cirka 5,6 miljoner kronor och gjorde en vinst – efter finansnetto – på 820 000 kronor, skriver Expressen.

LÄS MER: Aktierna i Bert Karlssons asylbolagTillsammans med sina två barn äger Bert Karlsson bolaget Jokarjo som bland annat driver asylboenden. En liten del av Jokarjos kapital har investerats i aktier, kan Affärsvärlden berätta.

Vid årsskiftet 2016/2017 lades flyktingverksamheten ned och nu har de forna affärspartnerna hamnat i konflikt.

Enligt Bert Karlsson har Runar Sögaard fått ett förskott på närmare 100 000 kronor från Jokarjo, pengar som Sögaard skulle använda till att bland annat köpa sängar till de asylsökande för. Pengarna har aldrig betalats tillbaka, enligt Bert Karlsson.

Bert Karlsson: ”Det händer ingenting”

– Jag har sagt till honom i ett halvårs tid om att få tillbaka mina pengar, men det händer ingenting. Nu har jag vänt mig till Kronofogden, säger Bert Karlsson till Expressen.

Runar Sögaard, som enligt Expressen har skulder till Kronofogden på 3,5 miljoner kronor, uppger för tidningen att det är Jokarjo som är skyldig Sögaards bolag pengar.

– Det är något som Bert Karlsson inte är uppdaterad på, säger Runar Sögaard till Expressen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.