Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Miljardsmäll för Gardell i Nordea

2019-08-12 13:41
Ericssons störste ägare är Christer Gardells aktivistfond Cevian. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Cevian och Christer Gardell är hittills back över miljarden på investeringen i Nordea.

"Nordeas konkurrenter värderas 35 procent högre än Nordea. Vi tycker att aktien är för billig”. Så sade Crister Gardell, grundare av aktivistfonden Cevian i början av året efter att fonden i december köpt 2,28 procent av aktierna i Nordea.

Om det ska tolkas som att Gardell såg en uppsida på 35 procent i Nordea har förutsägelsen, i alla fall fram till nu, slagit rejält fel. När investeringen gjordes i december handlades Nordea strax under 80 kronor, idag står aktien i runt 60 kronor. Det skulle betyda att Gardell, inklusive utdelningen på 7,07 kronor per aktie, ligger back drygt 1,1 miljarder kronor och frågan är om Christer Gardell nu ser det som en felinvestering.

- Precis som när vi gjorde investeringen ser vi en stor värdepotential i Nordea. Vi är långsiktiga investerare och har inte som målsättning att tjäna några tiotals procent på en investering, utan betydligt mer än så, säger Gardell till Affärsvärlden.

Argumentet för investeringen i Nordea var att banken underpresterar mot konkurrenterna och att det finns potential. Nu har storbanker gått dåligt på börsen generellt i Sverige och Europa. Det kanske var fel bransch att investera i?

- Den europeiska banksektorn handlas idag till en rekordhög rabatt mot marknaden. Vi anser att detta är obefogat och att sektorn överlag är billig. Det finns inga giltiga anledningar till varför Nordea inte ska kunna nå konkurrenternas lönsamhetsnivåer och stänga värderingsgapet. Konkurrenterna värderas idag 50 procent högre än Nordea på bokmultiplar (p/b, price to book).

Vad är det som borde gjorts men inte genomförts i Nordea?

- Det finns inga genvägar. Nordea måste förbättra sin effektivitet och försäljningen måste öka. Detta måste ske omedelbart.

Göran Lind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom