Nedgång väntas på börsen

2016-02-23 07:05 Affärsvärlden SIX
Foto: Patric Lindén/All over press

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen med vissa vinsthemtagningar efter måndagens stora indexuppgång.

USA-börserna gick upp rejält på måndagen i linje med övriga världen. Starka sektorer var energi, material, sällanköp och hälsovård.

Asienbörserna ger tillbaka en del av gårdagens uppgångar. Japans inköpschefsindex för tillverkningssektorn uppgick till preliminära 50,2 i februari, enligt Markit och JMMA. Det kan jämföras med januari månads definitiva utfall på 52,3.

Europaterminerna pekar nedåt efter att oljepriserna mattats av en aning. Storbörserna i Europa väntas starta dagen med nedgångar om 0,7 till 0,8 procent.

USA och Ryssland har kommit överens om att införa en vapenvila i Syrien med start på lördag, rapporterar Dow Jones Newswires. Vapenvilan gäller dock inte islamiska staten och Al-Nusrafronten.

Saabs vd, Håkan Buskhe, sålde 13.850 Saab-aktier den 19 februari.

Scandic Hotels förbättrade fjärde kvartalets rörelseresultat till 153 miljoner kronor jämfört med -18 miljoner under motsvarande period 2014. Vd Frank Fiskers ser gynnsamma marknadsförutsättningar för hotellmarknaden även 2016.

Nordic Capital Fund har sålt 18,7 miljoner aktier i Thule till kursen 106 kronor per aktie. Senast betalt på Nasdaq Stockholm under gårdagen var 110 kronor.

Fingerprint Cards har ingått ett strategiskt samarbete med Zwipe. Bolagen ska arbeta för att utveckla marknaden för biometriska, smarta kort i betalningsindustrin.

Ulrik Bengtsson har utsetts till ny vd för Betsson och efterträder Pontus Lindwall som återgår till sin tidigare befattning som arbetande styrelseordförande. Bengtsson kommer senast från vd-posten för Betssons operativa bolag BML Group på Malta, en tjänst han fortsatt kommer att inneha.

Elekta-konkurrenten Valeant rasade med 10,7 procent på gårdagens New Yorkbörs och aktien fortsatte ned med 6,6 procent i efterhandeln. Läkemedelsbolaget har genomfört en intern granskning vilken kan komma att leda till omräkningar av bolagets tidigare resultat.

Gruvjätten BHP Billiton redovisar ett nettoresultat på -5,7 miljarder dollar för räkenskapsåret 2015/2016 första sex månader. Resultatet tyngs av nedskrivningar. Halvårsutdelningen sänks till 0,16 dollar per aktie från 0,62 dollar i fjol.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom