Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Oasmia rusar på börsen

2020-03-25 09:10
Foto: TT

Stockholmsbörsen fortsatte upp när onsdagens handel inleddes. Uppgifterna om att det i USA nåtts en preliminär överenskommelse om en stor stimulansplan gav stöd till världens börser.

Vid 9.40-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30-index ökat 2,5 procent till nivån 1.417. Aktier för 4,4 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Europeiska börsindex visade också uppgångar. Tyska DAX-indexet och Parisbörsens CAC40 var båda upp runt 3 procent.

Inom storbolagsindex i Stockholm toppade Nordea, Kinnevik och Swedish Match med uppgångar runt 5 procent. Enda aktier på minus inom OMXS30 var Swedbank, Telia och Tele2.

Electroluxavknoppningen Electrolux Professional steg 4,5 procent till 20:90 kronor. Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning av aktien med köpråd. Bland andra rekommendationsändringar höjer SEB Equities sitt råd för Hufvudstaden till köp från tidigare behåll. Aktien steg 9 procent. Medicover steg 12,1 procent till 87 kronor. Nordea har satt köprekommendation på aktien med riktkurs 121 kronor.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media klättrade 33 procent efter att ha släppt siffror för januari-februari och om att coronavirusets spridning inte kommer att ge några förutsebara långsiktiga effekter på verksamheten.

Bland kursvinnarna syntes också specialpapperstillverkaren Ahlstrom-Munksjö, som bedömer att ebitda-resultatet för det första kvartalet 2020 ska bli högre än för samma kvartal i fjol. Aktien var upp 18 procent.

Oasmia rusade 46 procent till 9:76 kronor. Bolaget har tecknat globalt samarbetsavtal med amerikanska Elevar Therapeutics om kommersialisering av Oasmias cancerpreparat Apealea. Oasmia får en engångsbetalning på 20 miljoner dollar och samarbetet innefattar milstolpsbetalningar med en potential på upp till 678 miljoner dollar.

Åt andra hållet gick byggbolaget Sernekes aktie, som föll 19 procent efter beskedet att överenskommelsen med Oaktree Capital om försäljning av 80-procent av Karlatornet i Göteborg inte har kunnat slutföras som planerats.

På statistikagendan i Europa vänds blickarna på onsdagen främst mot det definitiva utfallet för tyska IFO-index klockan 10. Det preliminära utfallet visade att index över näringslivsklimatet föll till 87,7 i mars från 96,0 i februari. I eftermiddag publiceras USA-statistik över orderingången på varaktiga varor och FHFA:s husprisindex.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom