Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så råder e-kronan bot på Riksbankens fallande vinster

2019-02-08 15:00
Foto: Hanna Franzén/TT

E-kronan skulle fungera som ett digitalt komplement till kontanter. Men den är också lönsam.

Befinner sig Riksbanken i existentiell kris? Så kan det näsan framstå att döma av den svenska centralbankens egen kommunikation.

På hemsidan står att Riksbankens huvudsakliga uppgift är att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. Och att det blir allt svårare i takt med att kontanter inte längre används som betalningsmedel. ”Riksbanken behöver därför fundera över vilken roll banken bör ha i en allt mer digital värld.”

Ett försök till lösning på denna existentiella kris har varit att analysera effekterna av en e-krona, en helt digital centralbanksutgiven peng som kan helt eller delvis ersätta av sedlar och mynt.

En utredning drogs igång våren 2017 och nu i november meddelade riksbankschefen Stefan Ingves att man går vidare med ett pilotprojekt.

Budskapet att Sverige inte bör ge bort kontrollen över betalningsväsendet till privata affärsbanker, i allt högre utsträckning i utländska händer.

Men det finns fler skäl.

Att ge ut sedlar och mynt är också en lönsam affär. Och på lång sikt är en stark balansräkning viktig för Riksbankens oberoende.

Även regeringen borde engagera sig i debatten. Riksbanken har på 25 år tillfört statskassan över 200 miljarder kronor.

Hela reportaget om e-kronan och kontanternas betydelse för Riksbanken och för Sverige kan man läsa här.

Lyssna också på podden Affärsvärlden där Affärsvärldens Lotta Dinkelspiel redogör för sin djupdykning i Riksbankens stora framtidsprojekt.

Lotta Dinkelspiel

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom