Saudiarabien: Låga oljepriser kan öka efterfrågan i Asien

Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi uppgav under helgen att låga oljepriser kommer att öka efterfrågan på olja i Asien, där den största drivkraften för oljekonsumtionen varit de senaste åren. Det framgår av en artikel från International Energy Forum, enligt Dow Jones Newswires.

”För många asiatiska länder är de nuvarande oljepriserna välkomna på kort sikt. I själva verket tror jag att efterfrågenivåerna snart kommer att återspegla de nuvarande prisernas attraktionskraft”, sade han.

Vidare uppgav oljeministern att man inte är ute efter höga eller låga priser utan att det är stabiliteten i priserna som är det viktigaste.

OPEC:s generalsekreterare Abdalla Salem el-Badri uppgav samtidigt att de låga oljepriserna har lett till den senaste vågen av skrotade oljeprojekt och senareläggningar av planerade oljeprojekt.

”Det är viktigt att industrin har kapacitet att göra de nödvändiga investeringarna för att möta den framtida efterfrågan”, kommenterade el-Badri som pekar på att den nuvarande oljecykeln skett med anledning av överutbud från högkostnadsproduktion.

Enligt generalsekreteraren förväntas efterfrågan på olja växa med cirka 17 miljoner fat per dag från i dag fram till år 2040. Cirka 70 procent av denna efterfrågetillväxt bedöms komma från Asien.

Det oljerelaterade investeringsbehovet från i dag till år 2040 uppges uppgå till virka 10 biljoner dollar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.