Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

SEB: Riksbanken skrämmer bort kronköpare

2019-05-08 10:54
Riksbankschef Stefan Ingves och SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Jessica Gow/TT

Det finns flera orsaker till att kronan försvagats på senare tid. Mycket handlar om Riksbanken.

En faktor är att svenska exportörer som fått betalt i utländsk valuta drar sig för att växla till svenska kronor på grund av att Riksbanken byggt in en förväntan om att kronan i alla fall inte ska stärkas.

Det sade SEB:s chefekonom Robert Bergqvist vid en pressträff på onsdagen där han presenterade bankens nya konjunkturprognos.

"Riksbanken förmedlar en asymmetrisk förväntansbild där de tolererar en hur svag krona som helst men ingriper verbalt mot förstärkningar", sade han.

Han sade att exportföretag drar sig för att växla utländska betalningar till kronor av flera skäl:

"Det är en kombination av minusränta i Sverige, låg volatilitet på valutamarknaden och Riksbankens verbala interventioner. Jag tror att man tappar en kronköpare här", sade han.

Han sade att den svenska minusräntan gör att man hellre håller kvar sina försäljningsintäkter i till exempel dollar samtidigt som en låg volatilitet på valutamarknaden gör att det ses som mindre riskfyllt att hålla valuta på balansräkningen. Till detta kommer alltså den asymmetriska förväntansbild som Riksbanken byggt upp.

Ytterligare en anledning till att kronan försvagats är trendföljande fonder, som förstärker försvagningstrenden.

"Kronans försvagningstrend är väldigt stark, det krävs mycket lite negativa nyheter för att kronan ska tappa, och då slår fonderna till och säljer kronor", sade Robert Bergqvist.

Ytterligare en anledning till kronförsvagningen är enligt SEB aktieutdelningar, där investerare som får utdelningar i kronor säljer dessa för att undvika minusränta på sina likvider och i stället köper till exempel amerikanska dollar där man kan få en klart högre ränta.

SEB:s prognos är att dessa faktorer inte kommer att förändras i närtid och de tror att kronan kommer att försvagas till 10:90 mot euron i slutet av året.

"Vi tror att kronan kommer att tappa lite till i värde", sade Robert Bergqvist.

På frågan om vilken hjälp Riksbanken egentligen har av en svag krona sade SEB:s prognoschef Håkan Frisén att Riksbanken inte har så mycket annat att förlita sig på för att få upp inflationen.

"Kronan är i stort sett det enda de har. Vi har en lönebildning som inte är i takt med inflationsmålet och då blir kronan det enda de har. Ett visst bidrag ger den också till inflationen", sade han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom