Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Soros: Europa går mot en ny finanskris

2018-05-29 15:06
Investeraren och miljardären George Soros. Foto: Frederic Sierakowski / Isopix / IBL

”Allt som skulle ha kunnat gå fel har gått fel för EU”, säger miljardären och finansmannen George Soros och varnar för en ”existentiell kris” i unionen.

Den välkända investeraren George Soros sade under ett möte som organiserats av tankesmedjan European Council on Foreign Relations att EU står inför tre stora utmaningar: flyktingkrisen, uttåg ur unionen och åtstramningspolitiken som lever kvar sedan förra krisen. Det skriver Financial Times.

Soros, som grundat det pro-europeiska Open Society Foundation, sa att dessa problem har ”hindrat Europas ekonomiska utveckling”.

- EU befinner sig i en existentiell kris. Allt som skulle ha kunnat ha gått fel har gått fel. Vi skulle kunna vara på väg mot en ny enorm kris.

Han sade också att ”missbruket av åtstramningsåtgärder” har skadat euron och förvärrat den europeiska krisen. Han ansåg att det har lett till att fler människor känner sig exkluderade, vilket populistiska politiker har tagit tillvara på, inte minst i Österrike och Italien.

Soros, som själv har donerat 400 000 pund till en anti-Brexit-grupp, beskrev Storbritanniens uttåg ur EU som en ”väldigt skadlig process, som skadar båda sidor”.

- EU behöver omorganiseras till en organisation som länder som Storbritannien skulle vilja vara med i, sade han under mötet.

Enligt den ungerska miljardären skulle detta kunna genomföras genom att EU tydligt skulle särskiljas från Euroområdet, och därmed tydliggöra problemen med euron. Samtidigt skulle en ”föråldrad” lagstiftning upplösas och EU-medborgare utanför Euroområdet skulle få det bättre ställt.

Det är inte första gången George Soros talar om att EU befinner sig i en existentiell kris. Han är bland annat känd för att framgångsrikt ha spekulerat mot valutor som pundet och svensk krona på 1990-talet.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom