Storbankens vd: Ryktet om italiensk bankdöd är betydligt överdrivet

Högsta chefen för den italienska storbanken Intesa Sanpaolo, Carlo Messina, anspelade på Mark Twains bevingade ord "ryktet om min död är betydligt överdrivet" i en intervju med CNBC på tisdagen, då han hävdade att Italiens banker dragits i smutsen mer än förtjänt, trots att landets regering är mitt uppe i förhandlingar med EU om en kapitalinfusion till ännu en sektorkollega.
Storbankens vd: Ryktet om italiensk bankdöd är betydligt överdrivet - intesa-sanpaolo_binary_6984751.jpg

Intesa Sanpaolo-vd:n menade att banker och finansinstitut som Banca Carige, som räddades av regeringen i fjol, och Banca Popolare di Bari som nu är på fallrepet, har en försvinnande liten marknadsandel och att negativiteten som breder ut sig över Italiens banksystem på det stora hela är oproportionerlig.

”Samtidigt har vi banker som vår, med 1.000 miljarder euro i förvaltade tillgångar och mer än 400 miljarder euro i lån, som är bland de bäst presterande i Europa”, sade Carlo Messina.

Det finns svaga konkurrenter i varje land, men den emfas som riktas mot de ruttna äggen i Italiens korg är överdriven, enligt vd:n.

”Det är orimligt att hävda att det är giltigt för hela det italienska banksystemet”, sade Carlo Messina.

Siffrorna ger i viss mån Carlo Messina rätt. Intesa Sanpaolo har de facto vänt upp och redovisat solida vinster sedan finans- och eurokrisåren drog ned hela regionens banker.

Vid sidan av Intesa Sanpaolo har dock den regionala men mer internationellt präglade banken Unicredit haft klart större bekymmer med att återfå förtroende och intäktsvolymer.

Unicredits aktie är ned med 90 procent sedan eurokrisen bröt ut 2009, medan Intesa Sanpaolos börskurs hämtat sig betydligt bättre och handlas ungefär 25 procent lägre än för tio år sedan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco