Swedbanks norska toppchefer får högre bonus än svenska

Det har gått tre år sedan Swedbank köpte den norska investmentbanken First Securities. Men runt 40 av de norska medarbetarna slipper undan bonustaket som gäller för de svenska Swedbank-medarbetarna, rapporterar dn.no.

Från och med halvårsskiftet i år trädde EU-direktivet – som begränsar bankbonusarna till 100 procent av lönen – i kraft.

På Swedbanks årsstämma den 20 mars i år beslutades det om ett bonustak på 100 procent av den fasta lönen. Cirka 40 nyckelpersoner, i huvudsak på Swedbanks kontor i Oslo, fick dock ett bonustak på 200 procent.

Enligt källor till Dagens Näringsliv ska protesterna från aktieägarna ha varit stora på årsstämman. Bland annat ska största ägaren Tredje AP-fonden ha motsatt sig förslaget att ge norrmännen en högre bonus.

– Vi var nog den enda institutionella ägaren som röstade nej. Det gjorde vi även på årsstämmorna i övriga banker där vi är storägare, säger Peter Lundkvist, ägaransvarig på Tredje AP-fonden till Affärsvärlden.

Han säger vidare att han fick visst gehör från Swedbanks ordförande Anders Sundström som sade att de rörliga ersättningarna i Norge är något som Swedbank har tänkt att fasa ut på sikt.

Två av dem som slipper undan det nyinförda bonustaket 2014 är aktiestrategen Peter Hermanrud och norska corpchefen Ove Gusevik. 

– Styrelsen har getts möjligheten att ge 40 medarbetare, främst i Norge, ett bonustak på 200 procent för år 2014. Det har gjorts för att kunna erbjuda marknadsmässiga villkor, säger Swedbanks informationschef Claes Warren till dn.no.

Även för helåret 2009 – när Swedbank gjorde en mångmiljardförlust – betalades rörliga ersättningar på 172 miljoner norska kronor ut till medarbetarna i norska dotterbolaget First Securities. Vid den tidpunkten ägde Swedbank 51 procent i First Securities medan den resterande delen ägdes av personalen och Sparebank 1. I november 2010 köpte dock Swedbank även den delen av den norska investmentbanken för 539 miljoner norska kronor. Sedan dess ingår First Securities i Swedbank.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets