Vinnarna på fredagsbörsen

Stockholmsbörsen inledde veckans sista handelsdag med en blygsam uppgång. Utvecklingen var likartad på övriga europeiska börser inför eftermiddagens amerikanska sysselsättningsstatistik.
Vinnarna på fredagsbörsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Klädhandlaren MQ rasade efter sin kvartalsrapport.

Vid 9.50-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,3 procent till 1.594. Aktier för 1,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Frankfurt, som höll stängt på torsdagen, steg DAX-index med 0,2 procent.

Storbolagsindexet toppades av Alfa Laval med en uppgång på 2 procent efter tre dagar med minussiffror. Tydligt upp var det även för Tele2, som adderade 1,5 procent.

Bland vinnarna märktes även klädförsäljaren H&M, som fått höjda riktkurser från flera håll efter torsdagens kvartalsrapport. HSBC höjde sin rekommendation för aktien till köp med ny riktkurs 225 kronor (185). Aktien steg knappt 1 procent.

En rad industribolag noterades också högre, sedan svaga amerikanska makrodata ökat förhoppningarna om ytterligare räntesänkningar från Fed.

I motsatt ände av indexet tog Hexagon bottenpositionen med en nedgång på 1,2 procent. Goldman Sachs har i en analysuppdatering sänkt sin rekommendation till sälj, från tidigare neutral.

Råoljan steg från torsdagseftermiddagens lägsta nivåer, vilket hjälpte oljebolagen. IPC steg 1,8 procent och Lundin Petroleum 1,6 procent.

MQ föll 18 procent efter att ha rapporterat fallande omsättning och ökad rörelseförlust för det fjärde kvartalet i räkenskapsåret. Den jämförbara försäljningen minskade 7,8 procent jämfört med samma period i fjol.

”Under mitt första år som vd på MQ har jag konstaterat att förändringsbehovet varit större än jag trodde”, skriver vd Ingvar Larsson i bokslutsrapporten.

Stillfront meddelar att antalet unika spelare av bolagets online-spel på månatlig basis ökade 30 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Marknaden var dock inte imponerad och aktien förlorade drygt 2 procent.

Storytel steg över 5 procent till 109:40 kronor efter att Carnegie inlett bevakning av ljudboksbolaget med en köprekommendationen och riktkursen 140 kronor.

Uppåt var det även för Fortnox, plus 5,8 procent till 172:60 kronor. Aktien har fått höjd värdering i basscenariot av Redeye, till 200 kronor (105).

Spotlightlistade Ziccum har ingått avtal med ett globalt läkemedels- och vaccinbolag inriktat mot behandling av infektionssjukdomar. Aktien steg 5,4 procent.

I Oslo lyfte Norwegian 2,7 procent, sedan bolaget rapporterat ökad passagerartrafik för september.

Fokus på makroagendan ligger på amerikanska sysselsättningsdata klockan 14.30, sedan inköpschefsindex för både industri- och tjänstesektor tidigare i veckan visat sig svagare än väntat.

”Vi tar /…/ till oss av sysselsättningskomponenterna i olika inköpschefsindex som har fallit tillbaka. Det gör att risken för dagens siffra helt klart ligger på nedsidan i förhållande till genomsnittsprognosen”, skriver SEB i ett morgonbrev.

Väntar är i snitt en ökning med 145.000 sysselsatta och en oförändrad arbetslöshetsnivå på 3,7 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets