Laddar

Börsgolvet: Avanzadödare och emissionstrassel

Förvaltare svettas på övertid i poolbaren, där garanter hoppar strömhopp efter misslyckade emissionsprocesser. Och Carnegie ser ut att ha en bomb på lut!
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto
Börsgolvet: Avanzadödare och emissionstrassel - Ellery Beach House web
Foto: Ellery Beach House

Artikeln har tillfogats en rättelse.

“Jag räknar ner tills vindkraftsbubblan smäller. Räntor i taket och elpriser i källaren, plus att när det blåser går elpriset till noll. Verkar vara en rätt stormig affärsmodell?” funderar en anti ESG-förvaltare som lapar söndagssol på Ellery Beach House ute på Lidingö.

En analytiker i palmbladsmönstrade shorts nickar instämmande:

“Alla varnar om fördyrningar över hela kedjan: Siemens, Ørsted, Vestas… så vad gör OX2 för sin kassa? Köper ett solcellsbolag i Australien! En klassisk bait and switch – sluta titta på vår kärnaffär som dör sotdöden, där borta i Australien finns en ny finfin bubbla!”

Altor sålde ju allt i OX2 nyligen, de ville väl rädda sig från att få fullträff i sjunkbomber. OX2 är ju den enda som inte brutit ner under IPO-priset – än”, konstaterar förvaltaren och gör en illustrativ bomb i den svala poolen.

Det har varit lövtunt på IPO-fronten i år. Greentechbolaget Xoma, som odlar ekologiska jätteräkor och alger, är dock på gång att lägga ut nätet på börsen.

”Rätt litet bolag, men kanske är det en notering som får investerare att nappa, de säger ju att det är skalbart”, inflikar en hoppfull scampi i poolbaren.  

På den stekheta padelbanan pågår en svettig match mellan två biotechinvesterare.

“Först en positiv nyhet om godkännande i Europa för MOB-015 och sedan en emission på 100 mille som lök på nagelsvampen… Herregud Moberg Pharma delade ju ut 800 miljoner för några år sedan och efter det har de snart gjort emissioner för 400 mille! Den här blir nog knappast fulltecknad”, utropar den ene innan han slår en hård serve.

Motståndaren kontrar med en smash:

“Förhoppningsvis får de i alla fall till villkoren till skillnad från Diamyd Medical som måste fått blodsockerfall under emissionsprocessen. Avtalsslarv med efterföljande strömhopp av garanter utmynnade i att de 163 miljoner bolaget hoppades få in slutade på 75 miljoner. Hälften vunnet, hälften försvunnet. Din boll!”

Apropå strömhopp. Att den välprofilerade sparekonomen Nicklas Andersson och sju personer till lämnade Avanza för Carnegie chockade en del, men inte Börsgolvet! Redan i december förutspådde golvets vänner en “Avanzadödare” efter att Alexander Boman lämnat skeppet. Nu verkar han ha lockat över de tidigare kollegorna för att bygga en plattform som kommer att få konkurrenterna att skaka.

“Förmodligen kommer Carnegie bundla ihop sin research till ett paket som blir riktigt lockande för halvrika PB-kunder. Blir inte lätt för Avanza att kontra detta”, skrockar en sparexpert på happy hour.

En annan som checkar ut är Nils Carlsson som lämnar VD-stolen på Resurs i höst.

”Han gjorde det ju riktigt bra på Fortnox men har inte direkt upprepat framgången på Resurs, som tvärtom utvecklats till börsens största värdefälla. Kanske är det så att han bara var på rätt plats vid rätt tillfälle på Fortnox?” undrar en solbränd corpare som är inne på sin tredje Bloody Mary.

Dustin har inte heller varit någon framgångssaga på börsen de senaste åren och Axel Johnsons styrning av bolaget imponerar inte alls”, grymtar ett citronstänkt ostron. “Det blir intressant att se hur mycket aktier stjärnorna får på sig i och med budpliktsbudet.”

Nicklas Storåkers och Paul Fischbein har inte bara Pricerunner gemensamt, där de tidigare var VD och styrelseordförande. 2020 sålde Storåkers Nordic Nest till BHG Group och i februari sålde Fischbein Hemmy till hemmafixarkedjan.

“BHG är nog på listan över tänkbara investeringar i Storåkers nya investmentbolag Yanno Capital. Nu kan han få hemmafix till en tiondel av priset, jämfört med när han sålde”, summerar en rosa pikétröja.

Att ta in pengar i dessa tider är snudd på omöjligt med mindre än ett bankrån, suckar garantmaffian som håller sig i skuggan för att få ner blodtrycket.

Dock syns två undantag, spelutvecklarna Starbreeze och Sozaps företrädesemissioner blev båda fulltecknade. Den gemensamma nämnaren är att bolagens främsta spel handlar om just – bankrån. Upp med händerna, hit med pengarna!

Rättelse: I en tidigare version nämndes Nordstjernan som ägare av Dustin. Rätt ska givetvis vara Axel Johnson Gruppen. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du allt från Börsgolvet