Fri hyressättning föreslås i nyproduktion

I dag presenterades utredningen om fri hyressättning i nyproduktion. Förslaget går ut på att hyran i nyproducerade hyresrätter ska kunna bestämmas mellan hyresgäst och hyresvärd och är tänkt att börja gälla från 1 juli 2022. Byggföretagen välkomnar förslaget medan Hyresgästföreningen ser rött.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson kommenterar utredningen Fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson kommenterar utredningen Fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder. Foto: Lars Schröder / TT

Utredningen om fri hyressättning i nyproduktion presenterades under förmiddagen.

“De förslag som lämnas berör inte det nuvarande beståndet eller de som bor i hyresrätter i dag”, inledde utredaren Kazimir Åberg.

Förslaget går ut på att fri hyressättning ska kunna tillämpas vid nyproduktion. Reglerna föreslås gälla från 1 juli 2022 och går ut på att hyresgästen och hyresvärden förhandlar om hyran innan inflyttning. Årliga hyreshöjningar ska sedan ske enligt konsumentprisindex. Om hyresvärden vill höja hyran mer än KPI måste den kunna påvisa ändrade förhållanden som har betydelse för lägenhetens attraktionskraft. Exempel på det kan vara bättre kommunikationer i området. Hyreshöjningar kan max ske en gång per år.

“Det måste finnas ett skydd mot kraftiga och plötsliga hyreshöjningar.”

Det andra problemet som Morgan Johansson påpekar är att som förslaget är utformat nu blir det ett nytt hyresavtal, och därmed en ny förhandling, så fort en ny hyresgäst flyttar in.

“Det är en risk att det skapar ett incitament att byta hyresgäst”, säger Morgan Johansson på pressträffen.

Förslaget ska nu skickas på remiss innan det beräknas läggas fram för riksdagen i början av 2022.

“Det här blir en förhandlingsfråga där vi måste hitta rätt balans. Jag ser goda förutsättningar att komma överens om ett system som ser bra ut”, säger Morgan Johansson.

Förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion är en del i januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

De borgerliga partierna är positiva till förslaget och menar att det kommer att leda till fler producerade hyresrätter.

Vänsterpartiet har istället hotat med att fälla regeringen om man går vidare med förslaget eftersom de likställer det med marknadshyror.

Regeringen var mer eller mindre tvungna att lägga fram förslaget eftersom det var ett löfte till Centern och Liberalerna i januariavtalet, tjänster och gentjänster. Regeringen försvarar sig med att det inte är marknadshyror, utan fri hyressättning i nyproduktion som endast utgör en bråkdel av beståndet, och understryker att det inte gäller för befintliga hyreslägenheter.

Öppnar för att omvandla kontor till bostäder

I utredningen föreslås även att fri hyressättning ska tillämpas vid konvertering av lokaler till bostäder. Det gäller endast om lokalen inte har nyttjats som bostad tidigare. Ett positivt exempel som ofta framhålls är konverteringen av Skatteskrapan i Stockholm. Tidigare var fastigheten Skattemyndighetens kontor men i dag består den av studentlägenheter.

Utredaren Kazimir Åberg tror att fri hyressättning kan leda till att fler kontor konverteras till bostäder.

“Det kommer att bli mer attraktivt att konvertera lokaler, som exempelvis kontor eller handelsfastigheter, till bostäder med fri hyressättning. I dag kan det vara väldigt kostsamt att konvertera lokaler. Det finns mycket regler och blir ofta inte lönsamt i slutändan. Vi bedömer att fri hyressättning kommer att resultera i ett ökat intresse att konvertera lokaler till bostäder”, säger han.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen ser positivt på dagens förslag om fri hyressättning i nyproduktion.

“Både allmännyttiga och privata fastighetsbolag kommer att bygga mer när reformen genomförs och fler lägenheter tillkommer genom ombyggnad. Det blir helt enkelt lönsammare att bygga när osäkerheterna minskar, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.

Hyresgästföreningen däremot ser rött efter dagens besked.

“Om utredningens förslag genomförs kommer leda till mer makt till fastighetsägare, försämrat konsumentskydd och högre hyror där den som kan betala mest får lägenheten. Det är tydligt att fastighetsägarnas vinsinstressen väger tyngre än hyresgästernas trygghet i utredningens förslag”, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF