Bostadspriserna ovanligt starka i december – inflationen ett hot

I sina kommentarer till Valueguards senaste boprisstatistik skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling och Bjurfors att en varaktigt hög inflation kan leda till en press på bostadspriserna.
Bostadsmarknaden också påverkas mycket av i vilken mån den höga inflationen leder till högre bolåneräntor.
Foto Hasse Holmberg / TT

Prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, sjönk med 0,2% i december, enligt Valueguards kartläggning av bostadsmarknaden. Bostadsrättsindex steg med 0,9%, medan villaindex gick åt motsatt håll och sjönk med 0,8%.

Dock är det vanligt med en prisnedgång på bostadsmarknaden i december, och då särskilt för villor. Tittar man på siffrorna justerat för säsongseffekter ser också bilden annorlunda ut. Då stiger HOXSWE med 0,9%. För bostadsrätter ligger uppgången på 1,3% och för villor på 0,7% efter säsongsjustering.

I en kommentar skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling att effekterna av pandemin påverkar bostadsmarknaden i stor utsträckning. Omikronvarianten av covid verkar väldigt smittsam, men inte lika farlig och en del restriktioner kan lyftas trots de höga smittotalen.

”Eftersom pandemin har givit oss lägre räntor samtidigt som vi har prioriterat upp bostaden och inte kunnat konsumera lika mycket annat kan en återgång pressa bostadspriserna”, skriver de och pekar på att bostadsmarknaden också påverkas mycket av i vilken mån den höga inflationen leder till högre bolåneräntor.

”Om återgången till det normala driver upp räntorna påverkas bostadsmarknaden ännu mer. En ovanligt hög inflation i vinter har redan drivit upp de längre räntorna sedan årsskiftet”, skriver de.

Bostadsmarknaden: Här lyfter huspriserna

Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Sverige, säger i en kommentar att det är ovanligt att bostadspriserna stiger så mycket i december. Han är positiv inför bostadsmarknaden 2022, men menar också att en varaktigt hög inflation kan leda till räntehöjningar betydligt tidigare än väntat, vilket skulle kunna sänka bostadspriserna.

”Bostadsåret 2021 avslutades starkt och jag har en positiv känsla när vi går in i 2022. De faktorer som drivit upp priserna under pandemin finns fortfarande där. Räntan är låg, hemarbetet fortsätter och många hushåll har fått en bättre ekonomisk situation genom ett ökat sparande. Bland riskerna är det framför allt inflationen jag tycker man ska hålla koll på”, säger han.

I Stockholm steg priserna i december med 0,9% för bostadsrätter och 1,3% för villor. För Göteborg och Malmö såg utvecklingen annorlunda ut. I Göteborg sjönk priserna med 0,2% för bostadsrätter och 1,4% för villor. I Malmö sjönk priserna med 0,6% för bostadsrätter och 1,7%  för villor.

Utvecklingen som setts på bostadsmarknaden sedan första kvartalet 2020, att prisutvecklingen varit starkare för villor än för bostadsrätter, har svängt under sista delen av 2021, skriver Valueguard.

Valueguard har även tittat på prisförändringen för bostadsrätter under första halvan av januari i rikets två största städer. I Stockholm steg bostadsrättspriserna med 0,8% och i Göteborg med 0,4% jämfört med december. Denna utveckling kommenteras av Bjurfors som att ”bostadsåret 2022 har startat i dur”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du Afv Fastighet