Laddar

”Ingen skrämselhicka på bostadsmarknaden”

Bostadspriserna fortsatte att stiga i januari och mäklarna är positiva inför 2022. Dock råder det tudelade meningar om hur räntor och slopade restriktioner kan komma att påverka priserna framöver.
Pengar och bostad, bostadsmarknaden, villapriserna
Foto: Henrik Montgomery / TT
BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket + 1% + 1% + 6% 46 776
Centrala Stockholm + 2% + 5% + 13% 113 897
Stor-Stockholm ± 0% + 1% + 5% 66 656
Centrala Göteborg + 1% + 1% + 8% 69 864
Stor-Göteborg + 1% ± 0% + 6% 50 731
Centrala Malmö ± 0% ± 0% + 9% 39 360
Stor-Malmö ± 0% – 1% + 9% 36 274
VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket ± 0% – 1% + 13% 4 304 000
Stor-Stockholm + 1% + 1% + 12% 7 449 000
Stor-Göteborg + 1% ± 0% + 12% 5 929 000
Stor-Malmö + 1% – 2% + 12% 5 395 000

Bostadsrättspriserna steg med 1% i januari, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Villapriserna låg samtidigt stilla.

I Göteborg steg priserna brett och såväl bostadsrätter som villor noterade prisökningar om 1%. För Malmös del steg villapriserna med 1% medan bostadsrättspriserna stod stilla.

I Stockholm fortsatte också priserna uppåt. Villapriserna steg med 1% i Stor-Stockholm och bostadsrättspriserna med 2% i Stockholms innerstad. Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Sverige, konstaterar att Stockholms innerstad således noterar ett nytt prisrekord – 114 000 kronor per kvadratmeter.

“För några veckor sedan var det många som trodde att inflationsoro, skenande elpriser och börsras skulle ge bostadsmarknaden skrämselhicka, men det ser vi inte minsta tecken på. Ett lågt utbud gör att det mesta säljs snabbt och till höga slutpriser, ofta genom förhandsbud. Det är ett fantastiskt drag, men alla gynnas så klart inte av att priserna fortsätter att stiga”, säger han i en kommentar.

Även på Svensk Fastighetsförmedling menar man att statistiken tyder på fortsatt stigande priser.

“Januari visade på en positiv utveckling som kommer troligtvis sätta tonen för året som helhet. Villapriser stiger försiktigt i storstadsområdena och bostadsrättspriserna gör det samma, speciellt i Centrala Stockholm som oftast är en trendsättare för övriga marknaden”, säger Erik Wikander, vice VD för Svensk Fastighetsförmedling, och fortsätter:

“Omikron saktade troligtvis in aktiviteten i januari, trots det pekar kurvan uppåt. När restriktionerna nu släpps finns därför få hinder för att marknaden ska kunna hitta sin rätta fart. De som är oroliga för en platå eller tillbakagång kan vara lugna. Prisutvecklingen kommer högst troligt vara positiv under 2022, om än på mera stabila nivåer än under de senaste 2 åren.”

Bostadsmarknaden när restriktionerna lyfts

På Erik Olsson är man någon mer dämpad i sina förväntningar. De påpekar att covidrestriktionerna snart kommer att plockas bort mer beständigt nu när covid inte längre klassas som samhällsfarlig. Frågan blir hur mycket av bostadsmarknadens utveckling under pandemin som då kommer att återgå, menar de. När restriktionerna plockades bort förra gången svarade 37% av de tillfrågade i Erik Olsson Bostadsindex att de skulle lägga en mindre del av sin konsumtion på bostaden.

De menar även att fallet på Stockholmsbörsen påverkar bostadsmarknaden och påminner om att stigande räntor slår mycket hårdare mot bostadsmarknaden än sänkta börskurser.

“Lägre aktiekurser i kombination med högre energipriser och sänkta reallöner med allmän inflation som redan har resulterat i höjda bolåneräntor påverkar oss både ekonomiskt och psykologiskt så att vi både kan och vill betala mindre för en bostad. Det ger lägre bostadspriser. Det blir spännande att se hur turbulensen den sista tiden har påverkat visningsbesökarnas förväntningar på bostadspriser och bolåneräntor när vi uppdaterar EOBi”, skriver de.

På Svensk Fastighetsförmedling är man dock inte orolig över stigande räntor.

“Vissa ser boränteutvecklingen som ett hot mot prisutvecklingen, men Riksbankens prognoser säger att räntan är relativt stabil till 2024. Säljare och köpare ska absolut inte känna stress kring denna fråga vilket många i branschen verkar vilja pusha för. Även om räntan höjs görs den det utifrån redan låga nivåer som i verkligheten kommer påverka få”, säger Erik Wikander, som inte heller tror att boendemönstren kommer att återgå till hur de var innan pandemin.

“2022 blir allt annat än ett år där bostadsmarknaden svalnar. Pandemin har skapat dominoeffekt på dominoeffekt för prisutvecklingen och samtidigt förändrat svenskars beteendemönster. Man ställer nya krav på sitt hem och är mer öppen för att flytta, främst till större bostäder. När vi nu förhoppningsvis lämnar pandemin bakom oss kommer dessa beteenden ha en positiv inverkan på prisutvecklingen”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet