Förvaltare: Det har varit en vandring i dödens rike – nu köper jag de här aktierna

Ett VD-avhopp gör att vi kan få se en jätteaffär i fastighetssektorn, tror Jonas Andersson. "Det är inte osannolikt att Paulssonsfären vill vara med och skapa något större", säger Carnegie-förvaltaren.
För Afv berättar han också om:
✓ Aktierna han satsar på nu.
✓ Varför Castellum inte ska dela ut några pengar till Roger Akelius och de andra aktieägarna.
✓ Framtiden för SBB: "Han är en väldigt kunnig".
Jonas Andersson, fastighetsförvaltare på Carnegie.
Jonas Andersson, fastighetsförvaltare på Carnegie. Foto: Carnegie

Fastighetsveteranen Knut Rost återvände till Östersund 2014 när han blev VD för Diös. Då hade bolaget precis köpt upp det större Norrvidden i en uppseendeväckande affär.

Sedan dess har Rost rattat Diös med stark hand i runt ett decennium. Aktien har avkastat över 60% och fastighetsvärdet har vuxit från drygt 12 till 30 mdr kr. Mycket mer blir det inte. I veckan kom nyheten att Rost lämnar bolaget i år.

Då insåg Jonas Andersson, som förvaltar Carnegie Fastighetsfond Norden, att ett av hans nyckelinnehav måste hitta en ny toppchef.

Carnegies Fastighetsfond Norden

Förvaltare: Jonas Andersson, tidigare bygg- och fastighetsanalytiker
Fondförmögenhet: 2,9 mdr kr
Kursutveckling 5 år:
*Fonden
: +28%
*Fastighetsindexet SX35PI: +17%
*Stockholmsbörsen, OMXSPI, 5 år: +78%

En lösning kan eventuellt bli – en ny jätteaffär i fastighetssektorn.

“Jag har länge tänkt att NP3 och Diös skulle hitta varandra, det hade varit logiskt. Möjligen att en sådan här grej (VD-rockaden) kan få NP3 att komma till skott och lägga bud på Diös. Ett sådant samgående hade inneburit ett fastighetsbolag med stort fokus på norra Sverige”, säger Andersson.

Han säger vidare att det inte vore helt osannolikt att en av storägarna, Paulssonsfären i form av Backahill, kan tänka sig vara med på att skapa något större.

Diös är ett av fondens största innehav. Aktien är enligt förvaltaren billig och bolaget har högavkastande fastigheter. Dessutom är exponeringen stor mot norra Sverige.

“Historiskt har jag räknat med låg tillväxt i norra Sverige. Men nu börjar det röra på sig däruppe”, säger Jonas Andersson som syftar på H2 Green Steel och Hybrits satsningar på grönt stål.

Därtill har Northvolt en av sina batterifabriker i Skellefteå.

Knut Rost, VD för Diös.

Hoppas analytikern får fel

Förvaltaren slår även ett slag för Castellum, som tar upp stor plats i fonden. Med en väldiversifierad portfölj, fastighetsmagnaten Roger Akelius som storägare, och hyggligt högavkastande fastigheter, ser framtiden ljus ut för bolaget, enligt förvaltaren.

Castellum var snubblande nära att bli en så kallad utdelningsaristokrat – alltså att höja utdelningen oavbrutet 25 år i sträck. Men i slutet av 2022, efter påtryckningar från just Roger Akelius, valde styrelsen att pausa utdelningen. Nyligen skrev den norska banken DNB att Castellum troligen återupptar utdelningen nästa år. Carnegie-förvaltaren hoppas att analytikern får fel.

“Många privatinvesterare vill ha utdelning, vilket är förståeligt. Men jag tycker Castellum gott kan använda pengarna till att istället bygga en stabilare balansräkning och få en bättre förhandlingsposition gentemot banker. Jag tycker faktiskt också att många andra fastighetsbolag borde dragit in utdelningen tidigare”, säger Jonas Andersson.

Tror på uppgångar i sektorn

Under våren och hösten 2023 föll svenska fastighetsaktier mer eller mindre oavbrutet på börsen. Hökaktigare centralbanker och signaler om fortsatta styrräntehöjningar fick investerare att fly fastighetsbolagen. Men mot slutet av fjolåret vände sentimentet i takt med att centralbankerna började känna sig nöjda och kablade ut besked om att räntehöjningscykeln sannolikt nått vändpunkten.

Fastighetsbolagen bottnade på börsen i höstas och är nu mer eller mindre tillbaka på samma nivåer som för ett år sedan. Motsvarande en uppgång om drygt 20%.

Fondens tio största innehav

Bolag % av fonden
Castellum 8,9
Sagax B 8,4
Balder 8,0
Nyfosa 5,6
Diös 4,6
Wihlborgs 4,4
Platzer 4,4
Catena 4,3
Atrium Ljungberg 4,3
Fastpartner 4,1
Källa: Avanza 

Trots den senaste tidens kursrusningar finns det mer att hämta, enligt Jonas Andersson.

“Det har länge varit en vandring i dödens rike i sektorn. Men det är klart att det vänt upp senaste tiden när centralbankerna ska börja sänka räntorna och långräntor kommit ned. Vi har sett ett starkt uppställ, men från en väldigt låg nivå. Sett till de senaste 12 månaderna laggar sektorn fortfarande börsen som helhet”, säger han.

Jonas Andersson har varit aktiv på köpknappen under ett (för fastighetsaktier) aningen svagare januari. Fondens kassa har minskat samtidigt som han sålt en hel del preferensaktier till förmån för stamaktier.

“Jag vänder helt och hållet och blir mer aggressiv i exponeringen mot fastigheter nu.”

Fastighetsbolagen att undvika

Bland de fastighetsbolag som förvaltaren istället undviker nämns Fastator och Studentbostäder. Gemensamt för bolagen är hög belåning.

“Aktierna är ju ordentligt nedtryckta så om allt skulle gå åt rätt håll kan de flippa upp ordentligt. Men det är alldeles för mycket risk att ta just nu.”

SBB, som bara i år är ned över 25% och på ett års sikt över 80%, huserade tidigare i Jonas Anderssons fond. I fjol dumpade han dock de sista aktierna.

Ilija Batljan är en driven person och tillgångarna han köpte är det inget fel på. Det som hände var att han siktade lite för högt och tog på sig för mycket skuld. Därför valde jag att sälja.”

Till vänster: Leiv Synnes, nuvarande VD för SBB. Till höger: SBB:s grundare och tidigare VD Ilija Batljan. Foto: Bildbyrån

Hur ser du på SBB i dag?

“Det är lite etta- eller nolla-läge där. Aktien kan mycket väl sticka upp 50% men jag tycker det är för mycket risk, för volatilt”, säger han.

SBB:s nuvarande VD Leiv Synnes är rätt person att ta över efter Ilija Batljan och kan troligen få ordning på bolaget, tror förvaltaren.

“Han är en väldigt finansiellt kunnig person. Och det behövs någon som inte är emotionellt kopplad till fastigheterna utan som kan se på det hela mer rationellt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Stock Market