”Titta på nedtryckta kvalitetsaktier som Addtech och Embracer”

Högre räntor ändrar spelplanen för värderingar samtidigt som möjligheten att höja priserna, pricing power, blir ett av årets teman, säger Skandias aktieförvaltare Stephanie Göthman till Affärsvärlden. IPO-fönstret är dessutom fortfarande öppet. 
Stephanie Göthman, fondförvaltare på Skandia,

Hur ser du på rapportperioden så här långt? 

“Generellt har vi sett störningar och motvind vad gäller leverantörsled och råvarupriser och mycket har handlat om hur bolagen hanterat det. Överlag har omsättningen, topline, förbättrats mer än vinsterna. Kostnadsökningar och möjligheten att kompensera för det är också framträdande. Det är ju först när bolagen visat att dekan höja sina priser som, marknaden reagerar. Ett typiskt exempel är Essity som säger att man ska kompensera men vi har inte sett det i siffrorna ännu. Electrolux å andra sidan har bevisat att de kan höja priserna. Det blir lite ”seeing is believing”. Frågan i vilken grad bolagen kan kompensera sig för stigande kostnader blir ett stående tema i år.” 

Hur ser du på börsutvecklingen som helhet och den nedgång som varit sedan årsskiftet? 

”Nedgången vi haft beror mycket på att inflationen nu verkar bita sig fast i systemet. Det är heller inte konstigt med en rekyl efter en så lång tid med stigande kurser som vi haft. Högre räntor ska nu masseras in i värderingarna och vi ser också flödeseffekter från fonder som drivs av kvantitativa modeller. När de ska ta in högre räntor i sina modellen ger det effekter.” 

Är det en kortsiktig rekyl eller mer av ett skifte i marknaden vi ser? 

”Det är nog lite både och. En lång period av fallande eller låga räntor är på väg mot ett slut och det är ett skifte för marknaden. Mot det står en stark konjunktur som en fortsatt kraft, men värderingsstödet från sjunkande räntor är på väg bort. I fonden köpte vi mer defensiva och klassiska värdeaktier i nedgången som Astra Zeneca, Ericsson, H&M, Trelleborg och Volvo. Samtidigt drog vi ner på positioner i aktier med höga multiplar men inget radikalt. Nu kanske det är dags att börja titta på nedtryckta kvalitetsaktier som Addtech, Indutrade, Embracer och HMS.” 

Det verkar som att reaktionerna på rapporter i vissa fall blir ganska dramatiska? Du har själv Addlife i portföljen som rasade efter rapporten. 

”Det är en nervös marknad med stora slag och vi får nog leva med det ett tag. Vi har haft en stark uppgång med många aktier uppe på höga värderingar och de tål inte alltid besvikelser. Vad gäller Addlife har vi vetat att man måste vara ödmjuk inför tuffa jämförelsetal. De har haft en corona-effekt i sin verksamhet som nu klingar av lite grann. Lite mer överraskande än att de hade en liten negativ organisk tillväxt sista kvartalet, var att VD avgår. Det är hennes eget val och har inte med bolaget att göra utan är av privata skäl. Addlife är ett entreprenörsdrivet bolag och jag är övertygad om att de hittar en bra lösning på VD-frågan. Vi har inte ändrat vår syn på bolaget efter rapporten. De är väl positionerade, gör rätt saker och förvärvar kvalitetsbolag. Man får räkna med en del upp- och nedgångar. Aktien gick väldigt starkt förra året.” 

Du har flera serieförvärvare bland innehaven. Hur ser du på de i ljuset av stigande ränta? 

”Jag tycker serieförvärvare är ett intressant fenomen generellt och det handlar inte bara om multipelarbitrage. Det ska också finnas ett element av grundläggande, organisk tillväxt samtidigt som man förvärvar kvalitetsbolag. Räntan spelar inte så stor roll menar jag för bolag som har starka kassaflöden att utnyttja för finansiering. Har man hög belåning är läget ett annat med betydligt högre risk. Det är också positivt när man har ett integrationstänk i förvärven. På det viset har till exempel Addtech en högre kvalitet än Storskogen.” 

Deltog i många IPO:er

Ni var en av ankarinvesterarna när Volvo Cars gick till börsen i höstas. Har det blivit vad ni hoppades på? 

”Det är ett bolag som tar klimatomställningen på allvar med sin målsättning om att bara göra el- eller hybridbilar 2030. Hållbarhetsaspekten var ett av skälen för oss att vara med i IPOn. Volvo Cars har de mest ambitiösa målen bland traditionella bilföretag som jag ser det. Volvo Cars ägande i Polestar ser jag också som en ytterligare positiv faktor. Resultatmässigt har det gått ungefär som vi väntat.” 

Stephanie Göthman 

Förvaltar: Fonden Skandia Liv Hållbar och svenska aktier för Skandia Liv. 

Förvaltat kapital Skandia Sverige Hållbar: 6 064 mkr.

Utveckling hittills i år: -15,7% (8/2). 

Förvaltat kapital Skandia Liv: Ca 578 miljarder varav svenska aktier ca 70 miljarder kronor. 

Ni var med på flera IPO:s förra året. Hur blev utfallet? Det har klagats på att kvaliteten blir sämre. 

”Vi var med i en del IPO:er förra året som Volvo Cars, Storskogen, OX2, Norva24, Sleep Cycle och Cary Group. Totalt har de gett en positiv avkastning och generellt tycker jag kvaliteten på IPO:s är bra men det finns alltid undantag. Vi har haft rekord i antal antal noteringar och då blir det även plumpar i protokollet. Vi var till exempel med på Desenio och det blev inte så bra. Den positionen har vi sålt och man får vara beredd på att omvärdera bolag när det blir problem. Det är en hygienfaktor att man inte kommer med en katastrofrapport efter en IPO och händer det bör man ta det som en varningstriangel. Men vi är väldigt positiva till IPO:s. Det ger möjlighet att fånga upp bolag som ska ut på en tillväxtresa i ett tidigt skede.” 

Fonden är på omkring sex miljarder kronor och då blir ett innehav som Sleep Cycle väldigt litet. Är det värt mödan? De har ju också tappat ganska rejält. 

”De har haft en trög start men man måste ge de lite tid. Det är ett litet innehav och vi har i fonden en korg av sådana små innehav där vi utgått från temat hälsa och miljö. Vi ser det som en utvecklingskorg och det är viktigt att även mindre bolag får tillgång till stabilt kapital. Det finns en hållbarhetsaspekt i det också.” 

Är IPO-fönstret fortfarande öppet? 

”Det är fortfarande öppet och det ligger en del i pipeline vad jag förstår, men inte fullt lika mycket som förra året. Klimatet är fortfarande bra och säljarna har blivit en aning mer ödmjuka kring värderingen. Det går inte att sätta ett bolag på riktigt så höga värderingar som för ett eller två sedan. Det finns fortfarande bolag på väg in på börsen i år men inte så många som tidigare. Vi är just nu med i flera processer men inget som blivit officiellt ännu.” 

Stephanie Göthman: Gillar Indutrade och Embracer

Norden håller på att öppna upp igen. Vad ska man satsa på? 

”Vi har gått in i Assa Abloy tidigare just på temat återöppning. Aktien hade det väldigt tufft under nedstängningsåret 2020. Annars gäller det nog alla bolag som inte direkt har gynnats av pandemin. Elekta är ett bolag som drabbats hårt som bör gynnas av en normalisering.” 

Vilka är annars dina favoriter i portföljen? 

”Jag gillar bolag som Addtech, Indutrade och Embracer som fortsätter leverera och göra bra förvärv samtidigt som den underliggande marknaden växer. I både Addtech och Indutrade ser vi att de förmår att höja priser och kan kompensera sig för kostnadsökningar.” 

Ur ett mer renodlat hållbarhetsperspektiv, vad är intressant? 

”Hela energiomställningen ger stora möjligheter. Det krävs ett helt ekosystem av olika lösningar med olika roller. Där finns bolag som till exempel Örsted, OX2, Hexicon, Alfa Laval, Nibe, Scandinavian Biogas och Sweco. Man bör dock ha ett långsiktigt perspektiv. Mindre bolag inom förnybart har dock varit rätt skakiga avkastningsmässigt så det gäller att bygga en förhoppningsportfölj med flertalet små positioner. Vi har Örsted i portföljen idag och har tidigare även haft rena hållbarhetsaktier som Vestas, Tomra och Scatec i fonden. De sålde vi dock förra året då det började se motigt ut för bolagen. De har varit riktiga darlings bland hållbarhetsfonderna men man får ju aldrig glömma avkastningsaspekten.” 

Det är val i Sverige i år. Tror du vi får se någon påverkan därifrån? 

”Valet är givetvis intressant, särskilt när börsen är orolig som den är nu. Börsen klarade dock förra valet med påföljande regeringskris bra så jag tror inte det blir någon dramatik. Det som händer utanför Sverige är viktigare för börsen med geopolitisk oro, inflation och räntor”, säger Stephanie Göthman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från AMF