Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Barclays vd utreds för Jeffrey Epstein-koppling

2020-02-13 08:57
Barclays vd Jes Staley Foto: IBL

Barclays vd, Jes Staley, utreds av brittiska finansinspektionen FCA för dennes relationer med Jeffrey Epstein, den amerikanske finansprofilen som anklagas för pedofili och människohandel med minderåriga flickor som utnyttjats för prostitution.

Jes Staley ges trots den föga smickrande utredningen fullt stöd från styrelsen, enligt ett uttalande från Barcleys. Vd:n kommer rekommenderas för omval som styrelseledamot vid den kommande årsstämman.

Barclays uppger också att banken kommer samarbeta "till fullo med myndigheternas utredning" i saken.

Jes Staleys och Jeffrey Epsteins relation är inte tidigare okänd och bank-vd:n har gjort avbön i frågan.

Historien om Jeffrey Epstein blev sprängstoff under andra halvan av 2019, då denne häktades. Hans täta kontakter med ett flertal mycket prominenta och mäktiga figurer i politiken och storfinansen har blivit mycket omskrivna och hans av FBI konstaterade självmord i häktet har gjort att konspirationsteoretiker fått vatten på sin kvarn.

Jeffrey Epsteins ställning som framgångsrik hedgefondförvaltare har dock ifrågasatts då det framkommit att han varit inblandad i utpressning, där hemliga inspelningar av mäktiga personer som utnyttjat unga tjejer i hans olika fastigheter misstänks ha använts som påtryckningsmedel.

Den hittills mest kända person som fått se sin stjärna slockna på grund av konstaterade kontakter med Jeffrey Epstein är brittiske prins Andrew, som avsade sig samtliga uppdrag vid kungahuset i härvans kölvatten.

Ett flertal utredningar av personer som varit i Jeffrey Epsteins närvaro har inletts och härvan fick i höstas återverkningar ända upp i Vita huset. President Donald Trump, som även själv konstaterats ha haft en personlig relation till Jeffrey Epstein, bad då arbetsmarknadsministern Alexander Acosta att avgå.

Alexander Acosta var åklagare i Florida och översåg då en tidigare utredning kring Jeffrey Epsteins utnyttjande av minst 40 tonårsflickor. Vid en rättegång kunde livstidsdom ha utdömts, men i stället för åtal slöts en uppgörelse där gärningsmannen gavs rätt att endast tillbringa nätter i fängelset under 13 månader mot att registrera sig som sexbrottsling och betala visst skadestånd efter en uppgörelse med åklagarsidan.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom