Bank of America: Embracer kan få 11 miljarder för Gearbox

Embracer skulle förbättra sin balansräkning rejält om bolaget säljer av Gearbox, enligt flera internationella banker. "Vår bedömning är att en försäljning skulle kunna minska skulden med två tredjedelar och frigöra stora ekonomiska värden", resonerar Bank of America.
Bank of America: Embracer kan få 11 miljarder för Gearbox - Borderlands final
Borderlands. Foto: Gearbox. Embracers VD Lars Wingefors.

Tidigare i veckan rapporterade Reuters att gamingbolaget Embracer överväger flera alternativ gällande sin amerikanska spelutvecklare Gearbox. En försäljning av bolaget skulle kunna vara aktuellt, enligt källor med insyn i ärendet. En tredje part ska ha visat intresse för Gearbox, som bland annat är känt för spelet Borderlands. Gearbox återfinns inom Embracers PC/Console-segmentet.

Gearbox kommunikationschef Dan Hewitt har dock i ett mejl, som Bloomberg tagit del av, uppgett att grundscenariot är att Gearbox stannar kvar inom Embracer-koncernen. Dan Hewitt konstaterar samtidigt att flera olika alternativ övervägs.

Enligt flera snabbkommentarer till investerare från en handfull analyshus kan prislappen på Gearbox landa på mellan 4 till 15 miljarder kronor.

Bank of Americas bedömning är 11 miljarder kronor.

”Vår bedömning är att en försäljning skulle kunna minska (Embracers red.anm) skuld med två tredjedelar och frigöra stora ekonomiska värden”, skriver banken och tillägger att Gearbox har ett starkt ”track-record” och att flera aktörer sannolikt skulle vara intresserade av att göra affär.

Vid utgången av Embracers första kvartal, april-juni, låg nettoskulden på 16,7 miljarder kronor. I juni tillkännagav Embracer ett omstruktureringsprogram som bland annat handlar om att minska nettoskulden till mindre än 10 miljarder kronor.

Bank of America håller fats vid en neutral rekommendationen på Embracer-aktien.

Investmentbanken Citi räknar med ett försäljningspris på mellan 4 och 15 miljarder kronor för Gearbox, baserat på vad de initialt betalade för Gearbox i februari 2021. Embracer köpte alltså Gearbox till en värdering på motsvarande 15 miljarder kronor, inklusive tilläggsköpeskillingar som skulle betalas ut över flera år. Citi flaggar samtidigt för att den värderingen som rådde för Gearbox då kan ha minskat.

Sammantaget lutar Citi åt att fördelarna vid en eventuell försäljning överväger nackdelarna. Banken menar att en avyttring skulle innebära att analytikerna skruvar ned vinstförväntningar för Embracer med 5-10% men samtidigt skulle en försäljning leda till en väsentligt minskad skuld för Embracer, på grund av kontantintäkter och minskade tilläggsbetalningar.

Den brittiska storbanken Barclays, i sin tur, konstaterar att det i nuläget inte känns optimalt att sälja en AAA-spelutvecklare.

”Men om Embracer kan hitta en köpare som är villig att betala en hyfsad multipel skulle det innebära pengar in utan kortsiktig press på det fria kassaflödet”, heter det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets