Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Penningtvättsutredning kring Danske Bank växer

2020-01-16 10:45
Foto: TT

Brottsutredningen om misstänkt penningtvätt genom Danske Banks estniska filial har utökats. Utredningen består nu av tio rättsfall som omfattar transaktioner på totalt två miljarder dollar.

Härvan kring Danske Banks filial i Estland är en av världens största penningtvättskandaler.

- Vi utreder fler än tio rättsfall som totalt omfattar upp till två miljarder dollar, säger en talesperson för den estniska åklagarmyndigheten.

Det motsvarar cirka 19 miljarder kronor.

Tidigare handlade det om två rättsfall och ett totalt transaktionsvärde på 300 miljoner dollar.

"Samarbetar"

"Självklart fortsätter vi att samarbeta med myndigheterna och dela med oss av det vi vet till utredningarna", säger Danske Bank i ett uttalande.

I en egen utredning som offentliggjordes 2018 pekade Danske Bank ut misstänkta penningtvättstransaktioner till ett värde av 200 miljarder euro, under åren 2007–2015, genom den estniska filialen.

Danske Bank utreds också av myndigheter i bland annat USA, Danmark, Frankrike och Storbritannien och riskerar kraftiga böter.

Under 2018 greps 10 tidigare anställda på Danske Bank i Estland för misstankar om att de underlättat penningtvätten.

Den estniska finansinspektionen beslutade i februari i fjol att stänga Danske Banks verksamhet i landet.

Börskursen pressad

Nyheten om den utökade brottsutredningen hade endast marginell effekt på börskursen. I ett bredare sammanhang spädde det inte på oron nämnvärt, enligt Thomas Eskildsen, analytiker på Handelsbanken.

Danske Bank har tappat nära hälften av sitt börsvärde sedan skandalen rullades upp. Enligt Eskildsen rör den största oron potentiella böter från amerikanska myndigheter som är kända för att döma ut skyhöga belopp.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom