Alexanderhugg kan hjälpa H&M

Bland börsens storbolag har det blivit högsta mode att klyva sig i två. Kanske vore det en bra idé för modejätten H&M att haka på trenden? Ett avknoppat bolag med alla ”nya koncept” vore från start ett storbolag med 20 miljarder i omsättning och tillväxt. Kvar blir ett renodlat H&M där ledningen kan lägga all tid på H&M:s nödvändiga omställning till e-handel.
Alexanderhugg kan hjälpa H&M - 4286a171-a9a3-4270-9514-2a660c8f5716fitcroph450q80upscaletruew800s60c6d9f7298dabf292d0ffda1dfe0bbc4d8bcef0

Idén har kanske många nackdelar men studerar man tabellen nedan ser man att logiken inte behöver vara sämre än många andra avknoppningsbolag. I tabellen har Börsplus sammanställt aktuella storbolag i ”klvyningsbranschen”. SCA/Essity är redan klart och Atlas Copco och Autoliv är på gång. I Ericsson, ABB och Volvo är det storägaren Christer Gardell som slipar klyvyxan.

Vad vore då poängen med att klyva H&M? Det starkaste skälet är fokus. Av koncernens 4 500 butiker är 90 procent H&M-butiker. Övriga sex koncept har ”bara” 420 butiker där COS står för hälften. Övriga 200 butiker fördelas på Monki, Weekday, Cheap Monday, Arket och Other Stories.

H&M:s vd Karl-Johan Persson drog själv igång COS för tiotalet år sedan och det är helt klart att hans hjärta klappar för de nya koncepten. Vid veckans Q3-rapport flaggade han för att det kan lanseras ett nytt koncept per år under många år framöver. Då förstår man att det ägnas väldigt mycket kraft och engagemang på H&M:s huvudkontor åt att arbeta fram nya små koncept. Synd bara att de koncepten inte lösa de utmaningar som H&M-kedjan står inför.

Även mångmiljardärer och börsens största bolag är begränsade av att dygnet bara har 24 timmar. Tid som läggs på nya koncept är tid som inte läggs på att parera H&M-kedjans utmaningar.

När butikshandel står inför jätteproblem duger det inte att jobba deltid med H&M-märket.

En gissning är att kapitalmarknadsdagen i februari 2018 kommer innehålla en del dramatiska besked. Hur långt tålamod har man med H&M Home? Är det dags att balansera butiksexpansionen med bantning på andra ställen? Kanske kommer H&M-butikernas sammanlagda yta börja krympa framöver?

Utifrån går det inte att veta om en delning är rätt väg för H&M. Svaret hänger på ett par saker.

Hur integrerade är varumärkena?

Känslan är att det är relativt lättseparerade verksamheter. Design och inköp bör inte vara jättesvårt att separera. IT och lager/logistik kan vara rysare men det bör inte vara oöverstigligt. De nya koncepten omsätter sannolikt 20 miljarder kronor så det är osannolikt att det finns enorma skalnackdelar i att separera det hela.

Hur är lönsamheten i de nya koncepten?

Det skulle vara svårt att särnotera en koncern av ”nya koncept” som blöder pengar. H&M hävdar dock att de nya koncepten går bra. Det bör väl tolkas som tillväxt och god eller stigande lönsamhet? Rimligen får man veta mer om detta på kapitalmarknadsdagen.

Det är välkänt att det är svårt att gasa och bromsa i samma koncern. Ett drivhus för nya koncept måste ha helt andra förutsättningar än den mer processorienterade driften av 4 000 H&M-butiker. En delning är inte lösningen på H&M:s utmaningar men utan fokus blir det ännu svårare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Curasight