Ett perfekt vaccin, oavsett om det funkar eller inte

Sputnik V ger Putin momentum och en prestigeseger genom att faktiskt vara det första vaccinet för allmänheten. Att ­viruset inte är testat på många gör dessutom att det fyller två konkurrerande uppgifter samtidigt.
Ett perfekt vaccin, oavsett om det funkar eller inte - putin-sputnik-v-900
Vladimir Putin och en pressbild angånede Sputnik V. Foto: Alexei Druzhinin /TT och Alexander Zemlianichenko Jr /TT

Härom veckan godkände Ryssland det första vaccinet mot coronaviruset. Allting är ­perfekt med det ryska vaccinet. Eller, förlåt, själva vaccinet verkar inte vara så bra. Men allting annat. Vaccinet heter till exempel Sputnik V, en hyllning till det ­sovjetiska rymdprogrammets glansdagar. Ett perfekt namn på ett ryskt vaccin. ­A ­perfect medtech brand.

Det är svårt, som svensk, att förhålla sig neutral till Ryssland. Vi har varit i krig mot dem. De har åkt runt i Östersjön och eldat upp våra städer. De parkerade en ubåt på en klipphäll utanför Karlskrona.

Oavsett om de hetat Sovjetunionen ­eller just Ryssland, så har de alltid varit ­något som vi behövt förhålla oss till. Som att man är på en fest där det vinglar runt en två ­meter lång typ, med ett rykte om att bli våldsam när han dricker. Det är inte säkert att det smäller den här gången, men det ­kräver ett mått av vaksamhet som tar glädjen från festen. Det går inte att slappna av. Fråga Ukraina.

I saker som demokrati, pressfrihet och hbtq-frågor ligger man på en skala någonstans mellan Saudiarabien och helvetet. De främsta exportvarorna är olja, naturgas och asymetrisk krigföring, via proxykrig och påverkansoperationer. Nåväl. Tillbaks till Sputnik V, det perfekta vaccinet.

Det är testat på 38 personer som noterade 144 biverkningar. Men enligt Putin är det säkert och toppen och han vaccinerade sin dotter (men inte sig själv) för att bevisa sin tes. Den första beställaren är ­Filipinerna, där presidenten Rody ­Duterte har utmärkt sig genom att faktiskt vara mer extrem än Putin. Han lovade i sin kampanj att fylla Manilabukten med liken från ­kriminella och har sedan gjort en hel del för att faktiskt infria det. Till exempel ­uppmanat allmänhet och polis att döda alla misstänkta (rättslig prövning är för töntar) kriminella och narkomaner. Det har inget med vaccinet att göra ­såklart. Det är mer att kanske köparen, i det här ­f­allet, säger något om produkten eller ­säljaren. Och att trovärdigheten hade varit större om första storordern hade kommit från, säg, Röda Korset eller Tyskland.

Med en liknelse: Om vaccinet hade ­varit ett tevespel, hade det släppts i en tidig ­betaversion och den första stora ordern hade kommit från Yakuzan.

Men det är perfekt. Jag menar det.

Varför?

Sputnik V ger Putin momentum och en prestigeseger genom att faktiskt vara det första vaccinet för allmänheten. Att ­viruset inte är testat på många gör dessutom att det fyller två konkurrerande uppgifter samtidigt: Att vara ett vaccin mot coronaviruset och att vara ammunition för nya grupper av vaccinationsskeptiker. Det har nämligen framkommit flera gånger, till exempel i utredningen som Robert Mueller ledde, om rysk påverkan i det amerikanska presidentvalet 2016, att Ryssland agerat ­genom att sprida budskap både för och emot vaccinering, på Twitter och andra plattformar. Detta för att rucka på det vetenskapliga ­konsensus som finns om att vaccinationer är bra och nödvändiga.

I studien ”Weaponized Health ­Communication: Twitter Bots and Russian Trolls Amplify the Vaccine Debate” (George Washington University 2018) kan man läsa: ”Whereas bots that spread malware and unsolicited content disseminated antivaccine messages, Russian trolls promoted discord. Accounts masquerading as ­legitimate users create false equivalency, eroding public consensus on vaccination.”

Konspirationer om vaccinering, från den märkliga platsen där alternativmedicin möter högljudd extremhöger, har hittills radat upp the usual suspects: Bill Gates, George Soros, judiska konspirationer och Bilderberggruppen. När vi nu, tack vare Sputnink V, kan addera Ryssland bland möjliggörare av, och profitörer på, ­storskalig vaccinering, finns också möjligheten att så ytterligare split i debatten.

Hur bra eller dåligt vaccinet funkar, så kommer det ändå vara bra för Putin. Det kommer att ge pengar till statskassan (det är utvecklat av det statliga Gamaleja-­institutet), väldigt mycket pengar om det visar sig fungera rätt. Och det kommer att göra det möjligt för människor som annars förstår effekten och vikten av vaccin att nu odla sin skepsis, som Gamaleja-institutet odlar celler.

Win-win! Inte för mänskligheten, ­gubevars. Men för Putin.

Det finns en glidning och en attraktion mellan Ryssland och Sovjet, där stormaktskraften från ­kommuniståren lockar. Många andra ­stater hade nog vinnlagt sig om att bli av med alla kopplingar till ett system som mördade ­tiotals miljoner av de egna ­medborgarna. Att verkligen klippa banden.

Så när man döper vaccinet till Sputnik V, som en hommage till Sputnik, världens första satellit i omloppsbana, är det en del av den glidningen. Det är inte ”bara” ett verktyg i kampen mot coronaviruset. Det är dessutom den första stora produktlanseringen under modervarumärket Ryssland 2.0, som är ännu mer likt Sovjet. Och inte ens bemödar sig med att dölja det, utan bär det som ett emblem.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Invesco
Annons från Trapets