Krönika Cybaero
Se upp med fake news från fejkbolag
En aktuell världsnyhet rör forskningsbolaget Theranos vars karismatiska grundare Elizabeth Holmes nu dömts till tio års näringsförbud efter att det visat sig att investerarna blivit lurade. Mångmiljardvärderingen vilade på falska förutsättningar. Produkten fungerade aldrig som bolaget påstått.
Ett aktuellt svenskt exempel är drönarbolaget Cybaero. Vare sig uppsåtet varit optimism eller oärlighet så är det tydligt att Cybaeros kommunikation liknar ”fake news” jämfört med den verklighet som SvD avslöjat. Drönarna funkar mycket sämre än bolaget påstått. Längs vägen har man ändå plockat in över 300 Mkr från investerare som kan känna sig lurade.
Det här är bara toppen på ett isberg.
Det finns cirka 625 bolag på Nasdaq Small Cap, First North, Aktietorget och NGM. Minst 100 av dessa liknar fejkbolag i bemärkelsen att aktieägarna år ut och år in finansierat en verksamhet som aldrig verkar lyfta. Som ett grovt mått på detta har vi sorterat fram de börsbolag vars historiska förluster är större än dagens börsvärde. Vi hittar ganska exakt 100 sådana bolag. Dessa extremt höga förluster är så klart i sig inget bevis för en ohållbar affärsmodell men det är åtminstone en allvarlig tankeställare. De senaste åren har dessa 100 bolag bränt igenom förluster på totalt 18,2 miljarder kronor. 15 miljarder av detta gäller förlustbolag på Nasdaq Small Cap och First North medan NGM-bolag står för 1,6 miljarder kronor och Aktietorget för ”bara” 1,3 miljarder kronor. På NGM-listorna är vart fjärde bolag en sådan här penningslukare mot 14-15 procent på övriga listor. Men det finns nog långt fler svenska fejkbolag än 100. Den svenska myllan är tyvärr ovanligt bördig för fejkbolag.
Tillägg: Efter denna krönikas publicering så gick SaltX ut med ett pressmeddelande och erkände att man inte rapporterat transaktioner med närstående som man ska. Att agera ångerfull och rätta saker först när man blivit ertappad på bar gärning inger dock inte mycket förtroende.
Nedan följer denna veckas analysskörd:
SaltX
Teknikbolaget SaltX föll kraftigt efter Börsplus negativa analys i onsdags. Bolaget begärde i fredags rättelse på fyra punkter. Här presenterar vi ordagrant SaltX begäran om rättelser och Börsplus kommentar till dessa. Här berättar också kafferosteriet Löfbergs att de sedan 2014 inte kunnat summera någon ekonomisk nytta från Suncool-anläggningen som enligt SaltX är en bevisad framgång.
Update: MQ & Kappahl
MQ: Utvecklingen i klädbolagets senaste kvartalsrapport är så häpnadsväckande dålig att idén om en svensk butiksdöd nu måste tas på allvar. Vi hittar inga ljuspunkter och för MQ väntar nu rejäla krafttag och nedläggningar av olönsamma butiker. Aktien lockar endast den mest våghalsige av investerare, om ens det.
—
KAPPAHL: Vi tipsade i november om ett kortsiktigt köpläge i klädbolaget Kappahl. Utgångsläget försämrades dock snabbt när bolaget helt missade den egna vinstvarningen samtidigt som klädmarknaden havererat. Vår tes infriades inte och vi tar bort köprådet.
Bygghemma
Det går att se en okej kurspotential i börsaktuella Bygghemma om man värderar aktien till multiplar som andra internetbolag begåvas med. Men frågan är om det är befogat. De finansiella siffrorna talar för det, men det stora förvärvsinslaget och risken för ökad konkurrens talar mot. Liksom att huvudägaren trycker så snabbt på säljknappen.
IPO-Guide: Iconovo & Fluicell
ICONOVO: Ett gediget intryck och en trevlig affärsmodell lockar. Mindre lockande är den höga värderingen som tvingar oss att tänka på Iconovo som en lottsedel. Vi vågar inte sätta ner foten om bolagets kvaliteter är stora nog för att ge den kortsiktiga potential som krävs för att man ska vilja teckna en högriskaktie.
—
FLUICELL: En färdig prototyp till en 2D/3D-bioprinter för enskilda celler låter ju häftigt. Mindre kul är att rådgivaren Mangold valt ett annat “2D/3D-upplägg” där man kladdat till det dubbla eller trippla hattar där man är både “granskare” i form av Certified Advisor och delägare i Fluicell.
Initiator
Bioteknikbolaget Initiator Pharma har inte fått någon bra start på Aktietorget efter noteringen i mars i fjol. Men med rätt personer bakom projektet, en låg värdering och realistisk plan att redan inom ett drygt år ha ett paket lämpligt för försäljning till Big Pharma, är aktien intressant. Nu gör bolaget en nyemission. Risken är så klart skyhög men potentialen lockar.
Portföljen: Bravida
Bravida är en stabil sparaktie som man kan köpa till rimligt pris. Vill det sig väl kan aktien värderas upp ett snäpp eller två. Därför köper vi en post till Börsplus portfölj.
MTG
Avknoppningar som lyfter fram dolda värden i börsbolag kan vara bra investeringstillfällen. Kanske blir det så även i MTG som nu efter TDC-affären fallit avser knoppa av sin nordiska TV-rörelse som eget börsbolag. Men det känns inte självklart. Det är inte bara på TV som MTG är duktiga på att berätta stories – utan även på börsen. Förväntningarna är redan höga på det lilla guldägget i gruppen, nämligen E-sport-delen.
Sydsvenska Hem
Rådgivarfirman Pareto ligger bakom Sydsvenska Hem som äger ett fåtal fastigheter utsmetade längs västkusten. Intrycket är spretigt och “man tager vad man haver” tycks ha varit Paretos devis när de knåpade ihop denna produkt. I bolaget döljer sig dessutom en hyresfastighet med riktigt risig historik. Vi ser ingen anledning att köpa aktien.
Acrinova
Acrinova är ett litet men seriöst fastighetsbolag med ett 60-tal fastigheter i södra Sverige samt en verksamhet inom ekonomi och fastighetsservice. Bolaget har växt kraftigt och vd Ulf Wallén har lång erfarenhet i branschen. Aktien behöver inte vara fel att äga men informationsgivningen från bolaget lämnar mycket att önska.
Logistri
Logistri är ytterligare ett mindre fastighetsbolag utan entreprenöriella drivkrafter och med Pareto som förvaltare. Bolaget äger sju fastigheter inom lager och lätt industri. Vi gillar inte direkt den här typen av rådgivarproducerade fastighetsprodukter – men relativt andra likartade bolag sticker Logistri ut med förvånansvärt hög direktavkastning.
Maxfast Properties
Med pengar från ursprungligen tolv privata investerare har Maxfast förvärvat externa handelsfastigheter runt om i landet. Det är lite “contrarian” och behöver inte vara fel. Men risken är förstås hög när e-handeln växer och landsbygden krymper. Vi tycker inte riktigt potentialen väger upp för riskerna.
Tre Kronor Property
Systembolagets forna fastighetsbestånd är kärnan i det nybildade bolaget Tre Kronor Property. Totalt finns här 72 småfastigheter utspridda över stora delar av landet. Jämfört med likartade fastighetsprodukter är detta en av få som handlas till rabatt mot substansvärdet och direktavkastningen är hög på nära 8 procent.
Samlingsartikel: Ris och Ros bland små fastighetsbolag på börsen.
På de mindre börslistorna dräller det av små fastighetsbolag av varierande kvalitet. Nyligen tittade vi närmre på ett antal bolag vars enda syfte är att äga och förvalta en enda fastighet. Vi fortsätter nu vår fastighetsresa genom landet med att granska ytterligare ett knippe bolag. Gemensamt för flera är att de lockar med riktigt höga aktieutdelningar. Även om vi generellt ogillar upplägget med rådgivarproducerade fastighetsbolag ser oddsen lite bättre ut i Logistri och Tre Kronor Property. Sydsvenska Hem tycker vi däremot man ska undvika.
Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:
Intervju med Peter Benson i Finanspodden
Fingerprint
Getinge
BIMobject
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.