Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Inga fastigheter växer till himlen

2017-10-11 18:00
Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin.

KRÖNIKA. I sin analys av fastighetsbolaget Balder på sidan 34 ­skriver Johan Eklund mer om Erik Selin än om bolaget. Normalt är jag böjd att tycka att vi journalister tenderar att överdriva betydelsen av enskilda individer. I fastighetssektorn är det precis tvärtom. Strate­gierna ­skiljer sig åt, men påfallande många av de stora och snabbväxande bolagen i sektorn drivs av en stark individ som i stort sett är synonym med verksamheten.

– De flesta bolagsbyggare är rätt extrema på ett eller annat sätt, säger fastighetsutvecklaren Sernekes vd och huvudägare Ola Serneke i Emanuel Sidas intervju på sidan 22.

Fabege har Erik Paulsson, Sagax har David Mindus, Klövern har Rutger Arnhult, Fastpartner har Sven-Olof Johansson och Serneke har Ola Serneke.

Listan kan göras lång, men Fastighetssveriges kung, som symboliserar detta fenomen bättre än alla, är Erik Selin. Den som tar ett bet på Balder tar ett bet på Erik Selin. Punkt slut. Han är inte bara grundare och helt dominerande huvudägare. Selin har byggt upp det som nu är Sveriges största fastighetsbolag från noll och ­lägger i stort sett all sin tid på sin skapelse. Erik Selin, nyss fyllda 50, säger sig ha blivit mer riskavert ”med åldern”. Han hör också till dem som minns det tidiga 1990-talets fastighetskris.

Den svenska fastighetssektorn utmärks som bekant av en drygt 20 år lång medvind, skapad av demografiska faktorer och låga marknadsräntor. Det har varnats för en ny krasch nästan lika länge. Oavsett om och när det ­smäller, är det nog klokt att investera i de individer som också varit med i motgång.

Wallenberg och Ericsson

Först Börje Ekholm som vd och nu Ronnie Leten som ordförande. Wallenbergsfären tar onekligen fullt ansvar för det krisdrabbade telekombolaget.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet