Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Andrea Bocelli på turné

2019-04-10 18:00

Den 16 mars besökte den italienske operatenoren Andrea Bocelli Göteborg för en konsert på arenan Scandinavium. Bocelli föddes med starr och blev helt blind som 12-åring men har blivit världsstjärna tack vare sin röst. Under karriären har han gjort flera uppmärksammade duetter, bland annat med den kanadensiska sångerskan Céline Dion. I höstas släpptes Bocellis album – hans första med helt nya sånger på 14 år. De närmaste månaderna fortsätter turnén till Sydafrika, Abu Dhabi, Polen, Finland och hemlandet Italien.

Karmelitsystrarna live från Metropolitan

Klockan 18 den 11 maj livesänds New Yorks operahus Metropolitans uppsättning av Karmelitsystrarna till 70 biografer runt om i Sverige. Den franska operan av Francis Poulenc behandlar ämnen som tro och martyrskap. Dirigent är kanadensaren Yannick Nézet-Séguin och i rollen som första priorinnan syns den finska sopranen Karita Mattila. Arrangör för livesändningen är Folkets Hus och Parker.

216

… var året då Caracallas termer i Rom öppnades på uppdrag av den dåvarande kejsaren Marcus Aurelius, även kallad Caracalla. Anläggningen, som var gratis för allmänheten, innehöll bland annat gym, kallbad och varmrum. Sedan 1930-talet används den arkeologiska lämningen under sommaren som utomhusscen för opera.

Sommaropera i Europa

  •  Bayreuthfestspelen i Bayern, Tyskland

Den tyske tonsättaren Richard Wagner (1813–1883) skapade själv festivalen som hade premiär i augusti 1876 med hans tetralogi Nibelungens ring.

  •  Festival d’Aix-en-Provence, Frankrike

Den 3–22 juli i år äger denna musikfest, grundad 1948, åter rum i Provence. På programmet står operor av bland andra Mozart, Puccini och Weill.

  •  Opera på Skäret Kopparberg, Sverige

I Bergslagen, vid Ljusnarens strand, sätts sommaropera upp sedan starten 2004. I fjol visades Verdis Don Carlo. I år väntar Mozarts Trollflöjten med premiär 27 juli.

  • Puccini Festival i Toscana, Italien

Den lilla staden Torre del Lago längs den italienska Rivieran är skådeplats för denna årliga operafestival i tonsättaren Giacomo Puccinis ära.

  •  The Proms i London, England

I konserthallen Royal Albert Hall vigs åtta veckor varje sommar åt klassisk musik. Arrangemanget organiseras och sänds av det statliga public service-företaget BBC.

  •  Savonlinna Opera Festival i Nyslott, Finland

På svenska kallas den Nyslotts operafestival och pågår under juli månad. Scenen och salongen är uppbyggda på borggården på fästningen Olofsborg.

  •  Festspelen i Salzburg, Österrike

Sedan 1920 utspelar sig festivalen varje sommar. I år är myter från antiken den röda tråden och öppningsoperan 20 juli blir Mozarts Idomeneo.

Operabok för noviser

Hur kan en 400 år gammal konstform fortfarande väcka så starka känslor? Det är en av frågorna som musikkritikern Nicholas Ringskog Ferrada-Noli vill förklara i boken Dröm och skådespel: en introduktion till opera som utkom i mars (Bokförlaget Atlas). Den utgörs av tre delar där den första förklarar operans fyra element, den andra går igenom operans historia och den tredje guidar läsaren genom tio operor.

Louise Fauvelle

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom