Världens rikaste man: Alla kan bli miljonärer

Han växte upp i Vilda västern, blev dollarmiljonär 24 år gammal och dog 1976 som planetens förmögnaste individ. Entreprenören och investeraren Fredrik Arnander är veckans gäst i Bokpodden och läser J Paul Getty legendariska bok: "Hur man blir rik". 

När J Paul Getty 1965 publicerade “Hur man blir rik” var han USA:s, och därmed världens, rikaste person, en gigantisk oljeförmögenhet som han byggt upp från noll. På drygt 200 sidor berättar Getty hur han blev rekordung dollarmiljonär år 1914 – en enorm summa på den tiden – sin handfasta företagarfilosofi och varför det är en plikt som rik att bidra till samhället.

Bokpodden avsnitt: 39

Publiceras: Den 25 september kl 06.00

Veckans gäst: Fredrik Arnander, investerare och entreprenör

Veckans bok: “How to be rich” av J Paul Getty

Utgiven: 1965

Sidor: 224

Programledare: Erika Eliasson, vvd på Lendify och Erik Wahlin, journalist.

Om podden: Bakom Bokpodden står Affärsvärlden och Lendify. Varannan fredag morgon publiceras ett nytt avsnitt, och finns att lyssna på Affarsvarlden.se och alla större poddplattformar inklusive Spotify

Uppvuxen när USA fortfarande var Vilda västern började J Paul Getty som ”wildcatter”, en fristående oljeentreprenör som borrar källor för egen räkning i oexploaterade områden. Ett hårt arbete att lita på arbetslaget och att som ägare och chef inte vara rädd för att hugga i när helst det behövdes. Han samarbetade gärna med fackföreningarna i hans bolag och var en övertygad förespråkare för fri konkurrens. Getty lärde sig att köpa billigt och sälja dyrt, och att förvärva utifrån fakta, kunskap och erfarenhet snarare än maggropskänsla.

“Många av Gettys värderingar och ledarskapsinsikter kommer nog från det hårda slitet på oljefälten ute i vildmarken, en ständig kamp”, säger Fredrik Arnander.

Getty skriver att alla kan bli rika, men att det inte finns några genvägar. Den som vill bygga upp en förmögenhet får inte prioritera något annat i livet och arbeta hårt och disciplinerat.

Men det gäller också att hålla i pengarna. Skillnaden mellan framgång och förlust på oljefälten berodde inte sällan på borrningarnas kapitaleffektivitet. J Paul Getty blev känd för sin enorma sparsamhet, gränsande till sjuklig snålhet.

Fredrik Arnander läser J Paul Gettys biografi “How to be rich”.

När favoritbarnbarnet John Paul Getty III kidnappades av italienska maffian år 1973 betalar han först efter flera månader, när ett öra kommer på posten. Sonsonen hämtade sig aldrig mentalt.

När J Paul Getty avlider år 1976 kontrollerar han en ett enormt imperium. Men priset för framgången var fem skilsmässor och fem barn som han knappt kände. Han hade heller inte lyckats fostra någon att ta över, privata misslyckanden som plågade Getty i slutet på livet. Efter hans död såldes det mesta och pengarna hamnade i olika stiftelser.

“Det är en paradox. Han ville bygga ett familjeimperium, men att bygga ett imperium tar så mycket tid att du inte kan ta hand om din familj och dina barn”, säger Fredrik Arnander.

Getty var en passionerad konstsamlare. Den mest påtagliga kvarlevan av den som för inte så länge sedan var världens rikaste man är J Paul Getty Museum i Los Angeles, som räknas till ett av USA:s främsta konstmuseer.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här