”Jag tror mycket på Balder”
Vad är din bakgrund?
– Innan jag började här 2007 var jag på Skandia Fonder, primärt ansvarig förvaltare för Skandia Sverigefonden. Jag var också aktiechef på Skandia under åren 2001–2005. Dessförinnan arbetade jag med aktieanalys och diskretionär aktieförvaltning på Handelsbanken. Jag har jobbat i branschen sedan 1987. Här kan jag fokusera 100 procent på bolagen eftersom vi inte har några kunder.
Vad har Riksbankens jubileumsfond för tillgångsklasser?
– Vi har svenska och utländska aktier, räntebärande papper och fastigheter/alternativa investeringar. Fonden har ett avkastningskrav på 3 procent realt av den totala förmögenheten, och i fjol beviljade styrelsen forskningsanslag på 428 miljoner kronor. Den svenska aktiedelen står för cirka 28 procent av den totala förmögenheten på 15 miljarder kronor. Vi delar upp våra svenska innehav mellan små och stora bolag. De små står för cirka 30 procent av portföljen.
Ett mindre innehav är CTT Systems som säljer avfuktnings- och befuktningslösningar mot flygindustrin. Ni plockade in bolaget våren 2017, varför?
– De har en stark marknadsställning mot flygplanstillverkarna Airbus, eller framför allt Boeing. Väl inne är det svårt för konkurrenter att ta en marknadsandel, då flygplansindustrin har rigorösa säkerhetsbestämmelser. Det tar flera år att bli en godkänd partner till tillverkarna. De har en ganska säker ställning på tre till fem års sikt. Mest intressant just nu är befuktningsdelen. Den har tidigare främst använts för personalen, men nu har Lufthansa tagit in den delen i sina premiumklasser för att öka sitt kunderbjudande till resenärer.
Ett annat mindre innehav är börsraketen Cellavision?
– De sysslar med digitala blodprov, ett alternativ till analys genom mikroskop och som utförs av biomedicinska analytiker. Utav 600 miljoner prover globalt analyseras 15 procent. Av dessa går 18 procent digitalt och 82 procent manuellt i mikroskop. Enligt Cellavision kan sjukhusen ersätta två labbanalytiker med deras digitala system med en pay-off på ett års tid, men sjukhusbranschen är konservativ och det går lite trögt. En uppsida på sikt är att digitala maskiner kan känna igen tidigare prover, vilket innebär att en större databas kan leda till ökad säkerhet. Marknaden har kanske lite väl höga förväntningar på deras nya mindre produkt.
Ni har flera fastighetsbolag i portföljen, Balder och Atrium Ljungberg till exempel.
– Ja, jag tror mycket på Balder. De ska utveckla bostäder där det behövs och har köpt mark i Malmö, Stockholm och Göteborg för att bygga nytt. De är också involverade i renoveringen gamla miljonprogrammet i Västra Frölunda. De har en potential om en årlig projektutveckling om 4 miljarder kronor per år i flera år framöver och med god lönsamhet. Atrium Ljungbergs låga värdering är intressant. Marknaden verkar orolig för deras höga retailexponering om cirka 30 procent. Men de är verksamma i flera handelsområden och har också en projektutveckling på 1,5 miljarder kronor, där Nacka utgör en stor och intressant andel.
Getinge sålde ni för några år sedan, är det något ni vill ta in igen?
– Nej, inte just nu. De har fortfarande problem med den organiska tillväxten och med att säkerställa läkemyndigheternas kravspecifikation i deras produktion. Det finns andra intressanta alternativ inom medicinteknik/läkemedel, som Astra och Elekta. Tidigare fanns en frikostig redovisning i Elekta som skapade en misstro bland investerare, med det är ändrat nu. Elekta och Varian utgör ett starkt duopol på flera marknader samtidigt som behovet av cancervård tyvärr håller i sig. Det ligger också en del förväntningar på att Elektas nya produkt ska bli en försäljningssuccé. Vad gäller Astra fokuserade marknaden tidigare på hur svag deras läkemedelsporfölj var samt att alla stora läkemedel var nära sina patentutgånge. Men de har lyckats utveckla en ny pipeline som bedöms vara lovande, inte minst inom cancerområdet.
Magnus Fröblom
Förvaltar: Riksbankens jubileumsfonds svenska aktieportfölj.
Förvaltat kapital: 4,2 miljarder kronor.
Utveckling i år: +10,2 procent.
Utveckling de senaste tre åren: +27,1 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.