Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nanoväv segrade i Malmö

2018-04-25 18:00

En cellodlingsyta mer lik kroppens egen struktur. Med den tekniken gör Cellevate alternativ till petri­skålar.

Lundaföretaget Cellevate, som utvecklar ett alternativ till petriskålar vilka används inom läkemedelsutveckling, blev det första bolaget för i år att ta en plats på 33-listan. Del­finalen avgjordes i Malmö 13 april.

– Vi har haft som mål att ta oss in på listan sedan vi startade bolaget 2014, sa vd Maximilian Ottosson efteråt.

Vinnaren utsågs av en jury bestående av den erfarna entreprenören Christer Fåhraeus, som har tagit sex bolag till börsen (bland annat EQL Pharma), styrelseproffset Charlotta Falvin, som bland annat är ordförande för Lunds tekniska högskola och med ett förflutet inom TAT, Johan Eklund från Affärsvärlden och Johan Kristensson från Ny Teknik ingick också.

Tre bolag var på förhand utvalda av teamet bakom 33-listan att få pitcha sina idéer. Utöver Cellevate deltog Watersprint, som utvecklar teknik för vattenrening med hjälp av ultraviolett strålning från ledlampor. Tredje nominerade bolaget var Sentian, som med hjälp av ai och maskininlärning bygger en plattform för att optimera industrier och förutsäga problem med hjälp av sensordata.

De båda andra bolagen, Centian och Watersprint, direktkvalificerar sig alltså inte men har fortfarande chans att ta plats på listan.

– Det är en stor ära att ha blivit nominerad. Tajmingen är dessutom bra eftersom vi har börjat få momentum i bolaget, sa Linda Kokkola.

Vad säger du om konkurrensen?

– Hård, men jag tycker att det var ett välförtjänt bolag som vann, säger hon.

Martin Rugfeldt var också imponerad.

– Det var roligt att bli nominerad och få uppmärksamhet för det vi gör. Det är också kul att regionen kan producera så intressanta bolag inom ett så brett fält, sa han.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom