Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Uppskattat spel på börsen

2018-05-16 18:00

Den snabbväxande och höglönsamma gamingsektorn älskas av aktiemarknaden. Affärsvärlden listar branschens största bolag.

Gamingsektorn, det vill säga marknaden för mobil- och dataspel, växer så det knakar. Enligt intresseorganisationen Dataspelsbranschen har den svenska spelindustrin ökat omsättningen med i genomsnitt 35 procent per år sedan 2006. Flera av bolagen är börsnoterade.

Affärsvärlden har synat de 27 största börsnoterade gamingbolagen i världen, varav fem svenska bolag har kvalat in. Världens största gamingbolag är kinesiska Tencent Games, som ingår i Tencent Holdings. Bolaget förvärvade bland annat finländska Supercell, som skapat mobilspelet Clash of Clans, för cirka 74 miljarder kronor för två år sedan. Kursutveckling i sektorn har varit enastående och median­aktien avkastade 58 procent det senaste året och hela 429 procent i ett femårsperspektiv. Det som lockar är den snabba tillväxten och höga lönsamheten som möjliggör en mycket attraktiv vinsttillväxt. Under 2017 växte medianbolaget med 21 procent, vilket förväntas öka ytterligare under 2018, med 26 procent, enligt analytikernas prognoser i databaset Factset.

Samtliga bolag är lönsamma med en rörelsemarginal som förväntas hamna på 21 procent i år sett till median. Den höga vinsttillväxten premieras av aktiemarknaden som värderar varje skuldjusterad omsättningskrona till 3,2 gånger 2018 års prognoser. Ev/ebit för sektorn hamnar på 16,6 i median där Paradox hamnar i toppen på 29,3.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom