Svenska kronan rekordsvag mot euron: ”Hela landet är på rea”

Under fredagsförmiddagen har svenska kronan fallit till en ny bottennivå mot euron. Vid 11-tiden står EUR/SEK i 11.92 kronor.
Svenska kronan har haft ett tungt år.
Svenska kronan har haft ett tungt år.

Det har varit ett tungt år för svenska kronan, som under fredagen når rekordlåga nivåer och 1 euro kostar nu 11.92 kronor. Om kronan är så svag när valutahandeln stänger skulle det bli den svagaste nivån som någonsin noterats för kronan mot euron.

Den hittills lägsta nivån noterades den 7 juli då kronan stängde på 11.91.

SEB:s seniora ekonom Johan Javeus tog upp den svenska kronan i ett nyhetsbrev under fredagsmorgonen. Han tog fasta på att utlänningar passar på att köpa begagnade svenska bilar när den svenska valutan är låg. Exporten av begagnade bilar utomlands ökade har ökat med 27% i år, jämfört med i fjol.

“Vad ska man säga? Det känns som hela landet är på rea”, skriver Javeus.

L-ledaren Johan Pehrson har tidigare sagt till Afv att det är bråttom att Sverige ansluter sig till euron.

”Den rekordsvaga kronan innebär att Sverige säljs ut. Vi ser hur begagnade bilar rinner ut ur Sverige. Vi ser hur entreprenadmaskiner och annan egendom som skulle kunna delta i svensk produktivitet också försvinner från vårt land eftersom det är rea på produkter i Sverige. Det är inte bra, det är dåligt för Sverige och det svenska folket”, sa Pehrson till Affärsvärlden i juli.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.