Stopp för högräntekonton vid årsskiftet

Idag fattar regeringen beslut om en ny proposition som innebär att inlåningsföretag som saknar banktillstånd måste avveckla verksamheten. Det skriver SvD.
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). Foto: Erik Simander / TT

Idag, torsdag, fattar regeringen beslut angående regleringen av sparkonton som saknar insättningsgaranti, så kallade högräntekonton.

Förbudet innebär att de inlåningsföretag som saknar insättningsgaranti och som inte har ansökt om eller fått ett banktillstånd nu måste avveckla sin verksamhet och ge tillbaka pengarna till spararna. Detta ska vara genomfört till utgången av 2021. Bakgrunden sägs vara att många kunder inte är medvetna om risken att ha sina pengar i ett sparande som inte omfattas av insättningsgaranti.

”Regeringen fattar beslutet nu och ambitionen är att den nya lagen ska träda i kraft i januari”, säger Per Bolund till SvD.

Bolagen som omfattas av förbudet är enligt Finansinspektionens lista en handfull aktörer, bland annat 4spar och Akelius Spar.

Många aktörer som har inlåningsverksamhet men saknar insättningsgaranti är ekonomiska föreningar, som exempelvis HSB och OK. De kommer få fortsätta fortsätta att driva sin inlåningsverksamhet.