Reportage Investment banking
Lysande år för investment banking
Med rusning till börsen bland framför allt mindre bolag och en aldrig sinande ström av kapitalanskaffningar via riktade emissioner hade nordiska investment bankers full upp att göra 2020, trots en pandemi som satte vissa delar av ekonomin på sparlåga. Hög aktivitet på börsen ökade också på intäkterna för analys och mäkleri.
Bland de stora investmentbankerna var de norska Pareto och ABG Sundal Collier som drog i väg mest såväl vad gäller omsättning och vinst. De norska bankerna redovisar inte den totala rörliga ersättningen som de svenska gör utan bara för ledningsgrupp och styrelse.
Hos Carnegie steg den rörliga ersättningen med 63% till 701 miljoner kronor totalt vilket ligger i linje med de 68 % som ledningsgruppen för ABGSC ökade sin rörliga ersättning med för 2020. ABGSC är den enda noterade aktörer på listan och betalar ut den rörliga ersättningen i teckningsoptioner. Det gör att när dessa tecknade aktier räknas in så har anställda i ABGSC omkring 34% i bolaget.
Pareto krånglar också till det i och med att den norska ledningen får sin ersättning via ett partnerskap men även hos Pareto var 2020 ett lönsamt år för de anställda. Den svenska grenen med omkring 110 anställda fick dela på 87 miljoner kronor i rörlig ersättning 2020, 55 procent mer än 2019.
Det saknas ett betydande antal mindre aktörer i listan då årsredovisningen för 2020 ännu inte är tillgänglig. Där märks till exempel Carlsquare, Naventus, Vator, Lenner & Partners och Partner Fondkommission.
Största vinstlyften står GW Kapital och Västra Hamnen Corporate Finance som båda tredubblade rörelsevinsten. För GW gäller dessutom bara perioden januari till augusti förre året så det är bäddat för att helårsvinsten blir ännu bättre. Även siffrorna för Redeye och Corpura gäller för januari till augusti då den delårsrapporten är den senast tillgängliga.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler reportage