”Nu kommer hajarna simmande”

Efter en försiktig inbromsning i början året till följd av covid-19 gasar svenskgrundade Neo4j igen, och avtalet med Google var en milstolpe. Samtidigt hårdnar konkurrensen från techjättarna och frågan är om grundaren Emil Eifrem 2021 tar steget ut på New York-börsen.

 
”Nu kommer hajarna simmande” - San-Fransisco_Silicon_Valley_unsplash-900
Silicon Valley. Foto: Unsplash

Efter år av missionerande har världen fått upp ögonen för grafdatabaser och för det svenskgrundade bolaget Neo4j, som myntade begreppet. Numera erbjuder även jättar som Amazon, Oracle och SAP också den här sortens tjänster.

Emil Eifrem. Foto: neo4j.com

”Vi är fortfarande det ledande företaget inom grafdatabaser men samtidigt är vi storleksmässigt bara någon promille av konkurrenterna”, säger VD och grundare Emil Eifrem.

Utmaningen för 2021 blir att behålla ställningen som en ledande aktör i en hårdnande konkurrens.

”Nu kommer hajarna simmande”, konsta­terar han.

Fakta Neo4j

Kontor: San Mateo i Kalifornien (hk), Boston, Malmö och London

Antal anställda: 450

Produkt: En grafdatabas, som ger snabb tillgång till stora mängder data. Till skillnad från traditionella databaser, som kan liknas vid ett Excel-ark, så kan en grafdatabas snabbt visa samband och mönster i stora datamängder.

Investerare: Morgan Stanley, Greenbridge, One Peak Partners, Eight Roads, Creandum m fl.

Riskkapital totalt: 200 musd (Källa: Crunchbase)

Neo4j har under året, trots pande­min, kunna bocka av ytterligare några milstolpar. I våras tecknade bolaget ett viktigt strategiskt samarbetsavtal med Google Cloud. I somras tog Neo4j in ytterligare 30 miljoner dollar i en runda som leddes av Ola Rolléns Greenbridge och One Peak Partners.

I intervjuer för några år sedan pekade Emil Eifrem på 2020 som året då Neo4j skulle vara moget för börsen. På frågan om bolaget nu är redo jämför han bolaget med New York-bolaget MongoDB, som börsnoterades 2017.

”Vi ser ju alla deras siffror och när vi jämför så kan vi konstatera att Neo4j snart är redo för en börsnotering, om vi vill. Samtidigt så försöker jag ta ett kliv bakåt och frågar mig varför.”

Jämfört med för några år sedan finns det idag, påpekar Emil Eifrem, flera andra möjligheter att ta in kapital, även för startupbolag som befinner sig i ett senare skede.

”Om vi skulle ha befintliga investerare som vill ha loss kapital så kan jag utan problem gå ut i morgon och ta in 300 miljoner dollar från andra investerare, och incitament för anställda går att lösa på annat sätt.”

Det som ändå talar för en börs­introduktion ganska snart är den marknadsföring det skulle innebära för bolaget och för konceptet grafdatabaser.
”Det vore självklart en stor drivkraft för ett bolag som vårt. Min ambition är att bygga upp bolaget så att vi kan ta steget när det känns rätt, och vi börjar närma oss.”

En stark trend i USA just nu är så kallade SPAC-bolag, skalbolag som noteras för att sedan fusioneras med en tech startup. Dessutom väljer allt fler techbolag att direkt notera sin aktie för att slippa en krävande traditionell börsnotering.

”Jag är jätteintresserad av alla de här nya formerna, säger Emil Eifrem och slår fast att ”inom fem år kommer Neo4j definitivt att vara ett publikt bolag”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler reportage

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF