Reportage Affärsjuridik
Rekordår i sikte

”Vi är förvånade över att det har gått så bra som det har gjort. När pandemin slog till i våras förutsåg vi inte att verksamheten trots allt skulle utveckla sig som den gjort. Vi trodde att de globala nedstängningarna och utmaningarna i vissa branscher skulle ha en mer märkbar effekt”, säger Maria-Pia Hope.
Hon är managing partner på advokatfirman Vinge som numera är Sveriges största affärsjuridiska byrå. Tillsammans med Mannheimer Swartling står Vinge för en runt 15% av de totala arvodesinäkterna som branschen drar in varje år.
BESTÄLL BRANSCHGENOMGÅNGEN AV ADVOKATBYRÅER HÄR.
Under mars och april var aktiviteten lägre på ganska många områden. Samtidigt genererade det allvarliga läget en hel del krisrelaterad rådgivning. På flera fronter har arbetsrätt haft ett rekordår hittills under 2020 och hanterat många nya frågor kring regeringens olika stödpaket, inte minst vad gäller permitteringar.
”Oron över tillgång till likviditet har också gjort att vår bank- och finansgrupp gått väldigt starkt. Nu börjar företag som har påverkats mycket av corona genomföra omorganisationer och även det leder till en hel del aktivitet”, säger Maria-Pia Hope.
På transaktionssidan blev det i stort ”pens down” i mars, men i mitten av maj sattes många av transaktionerna igång igen. På Vinge hämtade de hem dippen under sommaren.
Bästa juli någonsin
”Juli var vår bästa julimånad någonsin, och nivåerna under den tidiga hösten har nästan högkonjunktursprägel”.
Aktiviteten på kapitalmarknaden har samtidigt varit stark egentligen under hela året, och av varierande karaktär. Under våren förekom en hel del kapitalresningar, och nu en ström av börsnoteringar, strategiska samgåenden och publika bud.
”På kapitalmarknadsområdet gör vi till och med ett bättre år än rekordåret 2019 just på grund av kombinationen av kapitalbehov och en stark börs”.
Ligger ni på en högre nivå i år jämfört med i fjol?
”Det är olika på olika verksamhetsområden, men sett till helåret är vi försiktigt optimistiska”, säger Maria-Pia Hope.
Att de affärsjuridiska byråerna går på högvarv i coronatider bekräftas även av flera andra byråer.
Tone Myhre-Jensen, managing partner för Cederquist, spår att 2020 blir ett finansiellt starkare år än fjolårets rekordår.

”Det har gått oväntat bra. Vi hade ett urstarkt första kvartal när krisen slog till. Sedan kom en häftig inbromsning på transaktionssidan under april, maj. Därefter har det återhämtat sig rejält. Vissa områden har gått väldigt starkt såsom kapitalmarknadssidan, samt bank och finans. Det är ovanligt att vi jobbar med flera olika typer av kapitalmarknadstransaktioner samtidigt: noteringar, bud och räddningsemissioner på samma gång”.
För att coronakrisen slår så ojämt?
”Ja, och om jag tittar tillbaka på it-kraschen eller finanskrisen så slår den här krisen så dramatiskt olika. I vissa branscher har affärsmodellen helt slagits ur spel medan det har blivit en nettoboost för andra, och allt däremellan”.
Är ni upp mot i fjol?
”Med stor ödmjukhet konstaterar jag att vi är det. Och fjolåret var vårt starkaste år någonsin”.
Kan det komma ett bakslag?
”Jag har en försiktig tilltro till 2021. Jag tror att vi kan få perioder av tillfällig inbromsning med en viss återhämtningseffekt därefter. Det kommer inte vara som vanligt men det kommer finnas en fortsatt stark efterfrågan på våra tjänster”.
Manfred Löfvenhaft, managing partner på Gernandt & Danielsson, delar bilden om att de har haft mycket att göra. Samtidigt skulle det ha gått ännu bättre för byrån om det inte vore för pandemin.
”I förhållande till förra året har vi hittills ökat vår omsättning något. Den ökningen hade dock varit högre utan coronasituationen. Det är främst rekonstruktioner och andra “stressade” situationer som ökat i omfattning. Men det är även mer att göra generellt inom områdena finansiering och arbetsrätt”, säger han.
Precis som många andra advokatbyråer som Affärsvärlden talar med påpekar han att byrån är beroende av vad som händer i omvärlden och att situationen framåt är väldigt osäker.
”Vi är vaksamma, men vår bedömning nu är att omsättningen på helåret 2020 kommer att vara högre än 2019. Vi fortsätter därför att rekrytera medarbetare i samma takt som tidigare”.
Anders Fast, managing partner på Baker McKenzie i Norden, bekräftar också bilden av ökad aktivitet. Efter en nedgång i mars, april har efterfrågan på juridisk rådgivning ökat för byrån.
”Det vi särskilt har sett är en ökning inom transaktionsområdet private equity, M&A och kapitalmarknad men även inom arbetsrätt, handelsfrågor, compliance samt IP”, säger han.
Hög efterfrågan under kris
Även på Mannheimer Swartling har man haft mer att göra i år jämfört med i fjol.
”Tittar man på privat M&A, alltså företagsöverlåtelser har de globala volymerna gått ner sedan pandemin började. Det har dock vägts upp på den publika sidan där vi ser både bud, börsintroduktioner och alla typer av kapitalanskaffningar. Den nedgång som har varit här har, med råge, vägts upp på andra områden.”, säger Jan Dernestam, managing partner på Mannheimer Swartling.
Är du förvånad?
”Både och. När jag och vår CFO drog upp riktlinjer i mars för att vara förberedda på det värsta var det mycket som såg mörkt ut. Men har man varit med om några kriser såsom dotcom-krisen och fastighetskrisen i början på 1990-talet eller finanskrisen 2008 så vet man att efterfrågan på juridiska tjänster är väldigt hög under en kris. Sedan kan vi möjligen efter krisen gå in i en lågkonjunktur. Det finns fler frågetecken för 2021 och 2022. Om man tar finanskrisen som exempel så var 2008 och inledningen av 2009 väldigt bra år men därefter stannade verksamheten av något under en tid”.
Hur går verksamheten i år om du jämför med i fjol?
”Vi ligger cirka fem procent upp mot förra året”.
Är det rekord?
”Vi får väl se vid årets slut. Det är självklart jättekul att det går bra för oss men ännu roligare är det att anledningen till det är att det går bra för våra klienter och att de fortsätter att anlita oss”.
Ni är en fullservicebyrå men har inga konkursförvaltare. Däremot har ni hjälpt bolag i kris nu under corona, exempelvis SAS med sin rekapitaliseringsplan.
”Det stämmer. Vi har en stor rekonstruktions- och obeståndsavdelning men det som har gjort att vi går bättre nu jämfört med 2019 är inte krisrelaterat, utan helt vanliga affärer.”

Mannheimer Swartling har i grova drag tre ben: tvister, transaktioner och specialistärenden. Tvistesidan har alltid mycket att göra, och några huvudförhandlingar sköts upp eftersom parterna inte kunde träffas. Mycket av det som höll dem sysselsatta under våren var att förbereda stora huvudförhandlingar, de har en enormt lång pipeline. På transaktionssidan har det också, som nämnts, varit förvånansvärt hög aktivitet. Och specialistgrupperna har också haft mycket att göra, exempelvis arbetsrättsavdelningen med bland annat nya permitteringsregler.
”Men det är i princip det enda som har varit krisrelaterat. Om man ser till miljö- eller immaterialrätt, skatterätt eller konkurrensrätt har de alltid mycket att göra”.
Här har det skett ett skifte: före finanskrisen var specialistgrupperna oftast support till transaktions-eller tvisteavdelningen men de jobbar numera mer självständigt med mycket komplexa specialistfrågor.
”De påverkas inte längre av en nedgång på M&A-marknaden på samma sätt som de gjorde före 2008 och detta är sannolikt en effekt av att näringslivet idag är mycket mer komplext med stora krav på compliance och annat”, säger Jan Dernestam.
Under 2020 anställde byrån mellan 70 och 80 jurister. Mannheimer Swartling anställer lika många jurister i lågkonjunktur som under högkonjunktur. Det beror på att de jurister som byrån anställer idag kommer att vara projektledare om två till tre år och då, resonerar Dernestam, har läget världsekonomin förändrats.
”Eftersom vi inte har någon aning om hur framtiden utvecklar sig, så måste vi våga fortsätta anställa även i skakiga tider. Vi har heller aldrig sagt upp några jurister i tider av kris. Employer branding är oerhört viktigt för en konsultfirma och då gäller det att vi tar hand om våra medarbetare även i tider av kris”.
Fler nischade byråer
En trend i den svenska advokatbranschen under de senaste tio åren är avknoppningar, uppkomsten av fler nischade, mindre byråer. En av dessa är Wigge & Partners som grundades 2015 av ett seniort team som lämnade advokatfirman Vinge.
Wigge & Partners har gått från 5 personer till 40 på drygt fem år och även de vittnar om att 2020 blir ett nytt rekordår.
”För att par månader sedan startade vi vår nya kapitalmarknadsgrupp och verksamheten som helhet har gått långt över förväntan mot vad vi befarade i mars. När jag tittar på siffrorna så här långt ligger vi långt över fjolåret som var ett rekordår”, säger Michael Wigge.
4 Frågor
Sten Bauer, advokat Baker McKenzie, specialiserad på arbetsrätt

År 2020 ser ut att bli det stora arbetsrättsåret och så lär det fortsätta?
”Ja, onekligen har arbetsrätten en stor betydelse i år. Dock ser jag det mer som politik än juridik, det vill säga att arbetsrätten har blivit en symbolfråga för de partier som träffade januariöverenskommelsen”.
Du har varit med länge, har arbetsrätt någonsin tidigare på samma sätt hamnat i centrum i näringslivet?
”Nej, jag tror inte att det tidigare har fått samma politiska betydelse. Det närmaste som jag kommer att tänka på är finanskrisen 2008, där företagare med sina anställda, ibland den lokala fackklubben, ville träffa frivilliga överenskommelser om sänkta löner för att behålla jobben. På centralt fackligt håll ställde man sig negativ till sådana uppgörelser som till sin form liknar reglerna om korttidspermittering”.
Just nu pågår förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter som tycks ha brakat samman, är det läge för staten att ta vid här?
”LAS har hela tiden varit ryggraden i förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det stämmer dock att genom kollektivavtal kan vissa avsteg göras från LAS, men det har inte haft någon avgörande betydelse. Det väsentliga är att förändringar i arbetsrätten sker lagstiftningsvägen, så att förändringarna får effekt även på arbetsplatser utan kollektivavtal”.
Vilka stora förflyttningar har Coronakrisen inneburit för svensk arbetsrätt?
”Coronakrisen har varit unik såtillvida att anställda kan arbeta mindre genom korttidspermittering, men ändå bara få en obetydlig lönesänkning. Som bekant finansieras arbetsgivarens besparing av statliga medel. Den största förändringen, tycker jag, är att anställda bereds möjlighet och i vissa fall anmodas att arbeta hemifrån. Det har inneburit fördelar i form av ökad flexibilitet men ställer andra krav på åtgärder framförallt inom arbetsmiljöområdet. Här har många arbetsgivare och anställda mycket kvar att lära för att få en så bra arbetsmiljö som möjligt om hemarbetet skulle fortgå under ännu längre tid”.
Vilka frågor har ställts på sin spets i år?
”Frånsett frågan om arbetsmiljöfrågor vid hemarbete är det de två huvudsakliga frågorna om förändringar av LAS som är väsentliga, det vill säga en viss uppluckring av turordningsreglerna vid uppsägning på grund av arbetsbrist samt lättnader för mindre företag vid uppsägning på grund av personliga skäl”.
Vad ser du fram emot vad gäller arbetsrätt i år och nästa år?
”Det är nödvändigt med en anpassning av anställningsskyddslagen till den moderna arbetsmarknad vi ser år 2020. Min förhoppning är att LAS moderniseras, antingen genom en överenskommelse mellan fack och näringsliv annars genom lagstiftning. Betydelsen av LAS-utredningen har överdrivits men det är en symbolfråga för en moderniserad arbetsrätt”.
Är du förvånad över ökad aktivitet under en kris?
”Nej egentligen inte. Vi är på många sätt annorlunda än andra branscher. Vi behövs i alla faser. Verksamheten har fungerat trots pandemin och att vi till stor del arbetar på distans men nu ser man att allt fler vill ha social kontakt. Det fysiska mötet ska inte underskattas, man förhandlar bättre när man sitter ned runt ett bord och pratar”.
När de startade byrån för drygt fem år sedan bestämde de sig för att fokusera på svenska onoterade small- och midcapbolag och där har det varit fortsatt aktivitet.
”Vi landade på 87 miljoner förra året och vi siktar på att passera drygt 90 miljoner i år. Vi har anställt tio jurister i år och utökat med ett helt våningsplan till”.
Men kan en kris innebära en inbromsning framöver? Michael Wigge tror inte det:
”Tvärtom jag upplever att det finns ett uppdämt behov vad gäller såväl publika som privata transaktioner som företagen nu vill ta igen. Det märker vi i samtalen med våra klienter”.
Angående en potentiell inbromsning betonar även Maria-Pia Hope att det finns flera ovissa makrofaktorer som är svåra att sia om.
”Om stora marknader är nedstängda kan det påverka riskaptiten, men även det stundande amerikanska valet kan få konsekvenser. Samtidigt är ju flera delar av vår verksamhet ganska konjunkturokänslig. Tvister och immaterialrätt är till exempel betydligt upp i år i förhållande till 2019”.
Men kan man inte tänka sig att just tvister får ett uppsving efter coronakrisen?
”Jo, absolut. Bilden vi får när vi pratar med våra europeiska samarbetspartners är att det är nu som tvisterna som kommer ur corona börjar dyka upp. Det kan röra sig om så kallade force majeure-klausuler i stora kommersiella avtal, om möjligheten att få ut pengar på sin försäkring, om rätten att dra sig ur hyresavtal. Om man ser att det här verkar bli mer långdraget än man trodde från början så tror jag absolut att fler tvister kommer ur coronakrisen. Och man kan inte heller utesluta ytterligare en våg av finansieringsprojekt när branscher åter behöver säkra likviditet”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler reportage