Updates: Onsdag 18/4

Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella aktier. Idag om Avanza, Remium, MAG Interactive, Nokia och Proact.
Updates: Onsdag 18/4 - c4b12bc5-951b-43de-a3ca-aab14c50b423fitcroph450q80upscaletruew800s0b03100f5c7c3a2856507dff11d64d7074ec7afa

Updates är Börsplus format för korta kommentarer om en eller flera aktier.

__________

Fintech: Avanzas Q1-rapport visar vägen till 600 kr per aktie

Dagens Q1-rapport bekräftar på alla punkter Avanza som en tillväxtmaskin i gränslandet mellan ”disruptivt tillväxtbolag” och ”snart en storbank”.

Aktien värderas till p/e 30 samtidigt som storbankerna ligger runt p/e 10. Tillväxtskillnaden är inte enorm. Kanske 5-10 procent per år på medellång sikt beroende på börsklimat?

Avanza ökar marknadsandelen snabbare än så men prispress är en del av affärsmodellen.

Börsplus har en neutral inställning till aktien. Men överger man vårt huvudscenario (se tabell nedan) så är det inte svårt att se köpläget för den som vill. Blir tillväxten 15 procent framöver (inte otänkbart om börsen är bra och bolånesatsningen blir en succé) så lär också marginalen stiga och även multipeln. P/e 30 på 2020 års ”optmistiska vinst” ger en riktkurs på 600 kronor. /Peter Benson

Avanza
Börskurs: 417,00
Antal aktier (miljoner): 31,4
Börsvärde: 13 094 Mkr
Nettokassa: 17 Mkr
VD Rikard Josefson
Styrelseordförande Sven Hagströmer
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 1 091 1 200 1 320
– Tillväxt 10% 10%
Rörelseresultat 491 558 634
– Rörelsemarginal 45,0% 46,5% 48,0%
Resultat efter skatt 417 474 538
Vinst per aktie 13,29 15,10 17,13
Utdelning per aktie 11,00 11,50 12,00
Direktavkastning 2,6% 2,8% 2,9%
Nettoskuld/EBIT 0,0 0,0 0,0
P/E 31,4 27,6 24,3
EV/EBIT 26,7 23,5 20,7
EV/Sales 12,0 10,9 9,9

__________

Fulfinans: FI rycker Remiums tillstånd

Från Fintech till Fulfinans. De senaste 20 åren visar att det är extremt svårt att starta nya framgångsrika finansföretag. Avanza och Nordnet är nära nog de enda framgångsrika överlevarna.

H&Q Bank kraschade som bekant. Och nu tvingar FI även den under grundarbröderna Ahldin mycket framgångsrika uppstickaren Remium att stänga butiken. Inte mer än rätt eftersom bolaget efter förra ägaren Gunnar Mannerheim, verkar ha hamnat i klorna på affärsmän med grumligt mjöl i påsen.

Slutsats: Remium förtjänar nog att stänga ner men det är uppenbart att utmanare har en tung uppförsbacke. Det visar på styrkan hos det fåtal som lyckats och hur svårt det blir för Enkla, Tink och andra nya bolag att nå hela vägen. /Peter Benson

__________

Bottensignaler i Mag Interactive?

Dagens Q2-rapport från mobilspelsbolaget var fortsatt lite svag på intäktssidan (ned 6 procent jämfört med Q1) och bolaget har inte hittat sett lika goda möjligheter att investera i marknadsföring som man hoppats på.

Men vi ser tre möjliga ljuspunkter som tyder på att vändningen kan vara nära.

  1. Antalet månatliga användare vände uppåt från 11,0 miljoner i Q1 till 11,4 miljoner i Q2. Även antalet betalande användare steg kraftigt med 17 procent. Bolagets relativt nya förlagstitel Backpacker verkar prestera bra och det egenutvecklade spelet Word Domination närmar sig global lansering efter att visat starka nyckeltal under testperioden.
  2. Planerade nedskärningar i FEO Media kommer minska kostnaderna märkbart från och med mars. Resultatmässigt borde det innebära ett lyft redan i nästa kvartal.
  3. Den stora nettokassan (ca 200 Mkr) innebär att bolagsvärdet (EV) nu är under 400 Mkr. Omsättning och vinst för innevarande år lär visserligen bli rejält mindre än många väntade sig. Men med stor kassa och ambitioner att komma med två till fyra nya spel per år kan mycket hända som inte marknaden räknar med i dag.

Vi ser värden bortåt 30-40 kronor per aktie på några års sikt. /Daniel Hniopek

__________

Nokia: Huawei och ZTE ger ofrivillig draghjälp

Leverantörer som pratar ned sina egna produkter är det inte gott om. Men i dagens FT finns ett exempel. Kinas Huawei tonar ned nyttan med den nya telekomtekniken 5G i jämförelse med dagens generation. 5G blir dyrt för operatörerna och kunderna märker liten skillnad, enligt Huaweis styrelseordförande.

Den typen av ”ärlighet” är så ovanlig i branschen att det är svårt att inte söka dolda motiv. De är inte svåra att hitta. Huawei oroas över Nokia och Ericssons framfart på 5G-området. Att sprida lite klassisk FUD (fear, uncertainty, doubt) är ett givet motmedel.

Men kanske pågår ett djupare skifte där rollerna håller på att bytas mellan väst/öst på telekommarknaden och de senare nu tvingas på defensiven? Förutom Huaweis 5G-baissande har (marknadsfyran) ZTE pekats ut som en säkerhetsrisk i USA och England och skärs av från viktiga amerikanska underleverantörer. Det borde skapa öppningar för Ericsson och Nokia.

Man kan debattera hur rättvist detta är men det lär inte skada Nokia som är vår favoritaktie i branschen. Värderingen på 10-11 gånger årets (pressade) rörelseresultat är hyggligt låg. Lite extra medvind gör inte saken sämre. /Daniel Svensson

__________

Proacts nya data talar fortsatt för köp

Detta är en av de lägst värderade aktierna på börsen, noterade vi nyligen. Dagens Q1-rapport kommer inte i sig att ändra på det. Men den borde inte heller skapa oro.

Rörelsevinsten var marginellt bättre, justerat för 2,6 Mkr för VD-byte, än samma kvartal i fjol. Detta trots en del redovisningseffekter som gav motvind. Litet plus för det. Litet minus för att intäkterna från tjänster (rådgivning, installation, support, drift) växer rätt svagt, runt 1 procent. Detta intäktsslag driver långsiktigt marginalerna i Proact.

Bilden består att bolaget kan tjäna runt 170 Mkr några år ut vilket med EV/ebit 10 ger en uppsida kring 30 procent. Inte lika mycket som sist vi skrev – aktien har studsat upp en del. Man kan även fundera kring om kapitalbindningen motiverar en låg värdering. Tills vidare behåller vi ändå köprådet. Intressant nog har riskkapitalbolaget Triton seglat upp som storägare. /Daniel Svensson

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.