Uppföljning: 5 av 6 rätt

En bra omgång. Green Landscaping var omgångens vinnare och steg 50 procent. Bland säljråden var det även rätt att avstå affiliatebolaget Raketech och klädbolaget MQ. Några av de övriga aktierna som analyserades var Addnode, RNB, Skistar och Calliditas.
Uppföljning: 5 av 6 rätt - 2df34916-f696-415b-a9ec-0c528e0ad731fitcroph450q80upscaletruew800sf7973c247af392d8abcebd98424b39eaa0336990

Kommentar till alla aktieanalyser från 17 juni – 30 juni 2018

# Green Landscaping +50% (Köp)

Stabilt bolag inom skötsel av grönytor. Gjorde ett större förvärv under året som stärker företagets marknadsposition väsentligt. Behöver nu visa att man kan utvinna de utlovade synergierna.

# Epiroc +10% (Köp)

Börsplus synade aktien när avknoppningen från Altas Copco var ett faktum för ganska prick ett år sedan. ”Aktien värderas klart högre än närmsta konkurrenten Sandvik men det kan vara ett pris värt att betala”, var slutsatsen. Både Epiroc och Sandvik har gått upp runt 10 procent.

# Raketech −39% (Teckna ej)

Marknadsföringsbolag inom nätspel som noterades för ett år sedan. Den rätt stora exponeringen mot Sverige var ett orosmoln som gjorde att vi sa teckna ej. Aktien har liksom alla andra i den här branschen gått uselt.

# H&M +13% (Sälj)

Så här löd slutsatsen för ett år sedan:

”Den allmänna negativismen till trots så tror vi att analytikerkåren underskattar kraften i nedgången för H&M-butikerna och trögheten i att vända på skutan. Vi är också oerhört skeptiska till alla bolag som försöker gasa och bromsa samtidigt och dessutom väljer att öka komplexiteten. H&M-ledningen öppnar ju alltfler nya koncept och testar nya affärsmodeller samtidigt som kärnaffären, H&M-kedjan, behöver mer fokus och inte mindre.”

Året som gått har varit lite bättre än vi befarade för H&M men i grunden är läget detsamma. Rearåttor sprider reapest och någon patentlösning på butiksfrågan skymtas inte.

# MQ −13% (Sälj)

MQ har visat sig vara en av de mest utsatta aktörerna på den tuffa marknaden. Det krävs klart större besparingar än vad som var aktuellt för ett år sedan och därtill en nyemission. Trots det är en vändning till okej lönsamhet långt ifrån given. Det var rätt att undvika aktien. Vi höjde rådet till neutral temporärt men har åter ett säljråd.

# Appspotr −81% (Sälj)

Ett bolag där verksamheten verkade väldigt svag samtidigt som man givit sig in i toxiska finansieringslösningar för att få in pengar.

# Duroc +13% (Neutral)

För ett år sedan tog vi bort köprådet på Duroc med hänvisning till okej avkastning.

# Addnode +80% (Neutral)

IT-koncernen utvecklades klart starkare än vi skissade på, till exempel har den organiska tillväxten stigit till fina nivåer. Ovanpå det har aktien fått lite mer av den höga värdering som börsen begåvar serieförvärvare med.

# RNB −43% (Neutral)

Alla siffror har försämrats drastiskt för klädkoncernen under året som gått. Nu tjänar RNB inte ens nog för att betala sina räntor. Något drastiskt måste hända och styrelsen överväger en styckning av koncernen.

# Skistar +38% (Neutral)

Rubriken var ”Så räknar du hem den vita sporten”. Börsplus analys argumenterade för att Skistars aktie kan jämföras med Fabege och Hufvudstaden, två fastighetsbolag som är dyra på P/E-tal, drivs av Stockholms BNP, har unika tillgångar och därmed god förmåga att höja hyrorna samt göra hyperlönsamma tilläggsinvesteringar på marginalen.

I ”fastighetscaset” såg vi Skistar som köpvärt men landade ändå vid ett neutralt råd eftersom Skistar såg mindre lockade ut baserat på konjunkturberoende och mer traditionella värderingssätt. Rätt svar var dock att se Skistar som ett fastighetscase.

# Virogates −52% (Neutral)

En notering på danska First North som halverats i värde första året på börsen. Vi befarade att aktien skulle få det tufft givet värderingen nära 400 Mkr om utvecklingen inte gick spikrakt rätt rent operativt.

# Calliditas +33% (Neutral)

Börsplus betyg på börsnoteringen blev fyra av sex på vår ”tärningsskala”. ”Börsplus vill varken avråda eller rekommendera genomsnittliga investerare i hur de ska göra med Calliditas notering. Den som gillar forskningsbolagsaktier kan dock gott teckna sig”, löd slutsatsen. Grattis till den som gillar forskningsbolagsaktier alltså.

Här finns uppföljning av alla Börsplus 1000 analyser.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.