Uppföljning
Fem rätt är fler än fyra fel
Kommentar till alla aktieanalyser från 27 november – 10 december 2016
# Edgeware +50% (Köp)
Ett IT-bolag som säljer operatörsutrustning för effektiv streaming över IP-nätverk. Noterades för ett år sedan och vi tyckte höga bruttomarginaler och goda tillväxtutsikter var en lockande kombination. Mycket av potentialen i affärsmodellen kom i dagen efter en stark Q4-rapport då lönsamheten blev oväntat bra. Pendeln slog dock åt andra hållet senare under 2017 och tvingade fram en vinstvarning i somras. Då sänkte vi rådet, till sälj, på 43,60 kronor.
# Wilson Therapeutics +78% (Köp)
Försöker forska fram ett specialläkemedel mot den ovanliga Wilsons sjukdom. Projektet har gjort stora framsteg under året som gått. Positiva Fas 2-data som fått publicitet i Lancet. Finansiering inför en Fas 3-studie. I USA har dessutom den (ur företagssynvinkel) oroande kritiken mot dyra specialläkemedel mattats något.
# Alimak +28% (Köp)
Vi tipsade om den här tillverkaren av industri- och bygghissar flera gånger i fjol. Ledningens vågade drag att köpa en stor leverantör av hissar för underhållspersonal i vindkraftverk såg bra ut. Det har också betalat sig på börsen. Viss oro kan man ändå känna för hur efterfrågan utvecklas nu när stora bolag som Vestas svajar en smula. Vi sänkte rådet på Alimak när aktien nådde över 140 kr.
# Homemaid +43% (Köp)
Homemaid, verksamt inom hushållsnära tjänster och bemanning, är ett litet bolag på Aktietorget. Vi lockades av tillväxt, stabil lönsamhet, hög direktavkastning och en låg värdering. Aktien har utvecklats starkt under året och vi upprepade köprådet i oktober till en kurs något under dagens. Homemaids senaste drag är att Veteranpoolen ska knoppas av och särnoteras, men vi tror inte det i sig är ett starkt skäl att äga aktien.
# Volati +9% (Teckna ej)
Ett industri- och handelskonglomerat som använder förvärv för att driva vinsttillväxt. Vårt intryck var att Volati-aktien såldes ut lite väl dyrt och att det skulle bli allt svårare att hitta prisvärda förvärv. Aktien står nu något över noteringskursen men har gett en sämre avkastning än börsindex. Bolagets största drag efter noteringen är köpet av Akademibokhandeln.
# Magnolia −26% (Sälj)
Bostadsutvecklare med det ovanliga upplägget att sälja sina (hyresrätts-)projekt till institutioner i mycket tidig fas, innan husen är byggda. Frågan är om vinster som avräknas så tidigt i projektens livscykel är lika mycket värda som hos andra utvecklare? Vi var tveksamma men börsen värderade Magnolia högt. Efter att den skillnaden jämnats ut genom att Magnolia-aktien tappat 26 procent slopades säljrådet. Nu får vi se hur modellen klarar en tuffare bostadsmarknad.
# Eastnine +19% (Neutral)
Eastnine, tidigare East Capital Explorer, har historiskt fungerat som ”matarbolag” till dyra East Capital-fonder. Upplägget var inte särskilt fördelaktigt för aktieägarna och bolaget har ofta handlats med kraftig substansrabatt. Vi lockades inte av aktien även fast det dyra investeringsavtalet med East Capital sagts upp. Med namnbytet som nu skett vill Eastnine ytterligare signalera att man slitit sig loss från East Capital. Strategin är att successivt göra sig av med spretiga riskkapitalinvesteringar och ägande i fastighetsfonder för att bli ett renodlat baltiskt fastighetsbolag. Det hela verkar åtminstone vara på väg i rätt riktning även om transformationen lär ta tid.
# Clemendo (f.d NC Lahega) −32% (Neutral)
Det verkar svårt att tjäna pengar på att tillverka rengöringsmedel. För ett år sedan lät sig Nordic Chemicals köpas av Helsingborgsbolaget Lahega i hopp om att bolagets lönsamhetsproblem skulle lösas. Den typen av lösningar, att ett bra bolag tar över ett dåligt, kan bli lyckade. Vi såg viss turn-around-potential i aktien men avstod ett köpråd eftersom produkterna är generiska och skulderna höga för det nya bolaget. Det har sedan visat sig att röda siffror är svåra att tvätta bort. Så sent som i Q3 går bolaget med förlust. Prispress verkar tagit ut alla synergier man hoppades på.
# Collector −16% (Neutral)
Tillväxthistoriken i nischbanken Collector är imponerande. När vi skrev om bolaget för ett år sedan avspeglades detta även i värderingen som var hög kring 20 gånger vinsten. Tillväxten har fortsatt men aktien har snarare rört sig i motsatt riktning. I dag är värderingen ungefär 11 gånger nästa års vinst. Nu är det oro över bostadsmarknaden och fastighetskrediter som oroar i Collector. Det blir intressant att se vad som händer med tillväxten i bolaget om den explosiva tillväxten i fastighetskrediter stannar av.
# Byggpartner −5% (Teckna)
Byggbolaget introducerades för 37 kronor för ett år sedan och lockade då med en relativt låg värdering och tillväxthistorik. Tyvärr följde man upp noteringen med två rapporter som var riktigt svaga. En svacka eller strukturella byggfel? Det är frågan. Vi lutar åt att det är en svacka som Byggpartner kommer ur. En Q3-rapport med bättre trend och halvtunga insiderköp i aktien ger råg i ryggen trots att aktien varit en dålig investering så här långt.
# ÅAC Microtec +35% (Teckna ej)
Tillverkare av rymdelektronik för mikrosatelliter. Under skandalartade former hade bolagets USA-chef fått sparken från sitt tidigare arbete som chef för kärnvapentrupper. Det gav dåliga vibbar och räckte för rådet att inte teckna aktier i börsnoteringen. Bolaget befinner sig nu i en omställning där man byter intäktsmodell och under 2017 har försäljningen minskat. Samtidigt har ÅAC har gått bra på börsen sedan introduktionen. Rymden är ett hett ämne och bolaget har bland annat tagit emot order från Airbus.
# Doro −1% (Neutral)
När vi skrev om Doro för ett år sedan hade bolaget just levererat två vinstvarningar på kort tid vilket ledde till att Jérôme Arnaud fick kicken från vd-posten. Aktien såg billig ut där och då men vi gillade inte det osäkra läget och stannade med en neutral inställning till aktien. Under 2017 har tillväxten stannat av och bolaget har reviderat de finansiella målen från 20 till 10 procents årlig tillväxt och från 10 till 8 procents rörelsemarginal. Aktien står i dag ytterligare något lägre än när vi skrev om bolaget.
# Hamlet Pharma −8% (Neutral)
Forskningsbolag som jobbar med att ta fram en medicin mot cancer baserat på grundarens upptäckt att ett visst ämne i mänsklig bröstmjölk har tumördödande egenskaper. Inga direkta bakslag, men vi hade räknat med att projektet kommit in i Fas 2 och behandlat första patienten under 2017. Det ser inte ut att ske utan man väntar på tillstånd att dra igång.
# Moberg Pharma −19% (Köp)
Börsplus har flera gånger skrivit om Moberg Pharma och har i omgångar haft aktien i portföljen. Kursutvecklingen sedan rådet har inte varit någon rolig historia. Utvecklingsprojektet MOB-15 har dragit ut på tiden vilket är vanskligt när skuldsättningen är hög och intjäningsförmågan inte varit vad vi hoppats på.
# Fingerprint −59% (Neutral)
När vi skrev om Fingerprint för ett år sedan valde vi att plocka bort det säljråd som vi haft ända sedan bolagets absoluta toppvärdering kring 130 kronor. Kanske var det förhastat. Aktien tappade ytterligare 59 procent till och med vinstvarningen i september som var så illavarslande att vi återigen satte sälj på Fingerprint.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.