Uppföljning: 4 av 7 rätt

En blandad omgång. Omgångens vinnare var köprådet i Rejlers där aktien fått riktigt bra fart sista tiden. Även två av de tre säljråden sjönk kraftigt. Några av de övriga aktierna som analyserades var Cinnober, Zalando och Danske Bank.
Uppföljning: 4 av 7 rätt - Uppföljning

# Rejlers +76% (Köp)

Jämte stora stjärnor som Sweco och i viss mån Ångpannan har Rejlers i många år varit en blek liten teknikkonsult. För ett år sedan skymtade vi dock en vändning till det bättre samt en låg värdering. Köprådet blev lyckosamt.

# Invisio +26% (Köp) 

Ledande på headset för soldater med många NATO-länder på kundlistan. För ett år sedan hade bolaget en svacka med dålig orderingång vilket ledningen bedyrade var tillfälligt. Det visade sig stämma vilket gjort aktien till en bra placering.

# Hoist Finance -41% (Köp) 

Skuldinvesteraren värderades lågt och hade bra tillväxtmöjligheter, tyckte Börsplus för ett år sedan. ”Ska man sätta ned foten kan det bli köp men Hoist är inget nödvändigt innehav i portföljen”, hette det.  Kursen kollapsade på nyheter om att ny bankreglering även omfattade Hoist med följd att bolaget tvingas öka andelen eget kapital i balansräkningen. Utdelningen ställs in och tillväxten hålls tillbaka.

# Oscar Properties stamaktie -70% (Neutral) och pref -74% (Köp) 

Vad betyder det att VD säljer preffar? Det var frågan vi ställde oss när vi skrev om Oscar Properties för ett år sedan. För inte kan det väl vara så att Oscar Engelbert dumpar hela sitt innehav kort innan han beslutar slopa utdelningen vilket i sin tur gör preferensaktien i det närmsta värdelös? Jo då, uppenbarligen överskattade vi Engelbert för så illa gick det. Det bästa hade varit att följa den initiala magkänslan och sälja samtliga aktier där Oscar är inblandad.

# Westpay -65% (Sälj)

Ett litet bolag inom betallösningar. Efter fjolårets Q2-rapport såg vi stor risk att bolaget skulle gå mot förlust på helåret vilket parat med höga förhoppningar på aktien ledde till ett säljråd. Utvecklingen blev till och med värre än befarat. Bolaget har tappat mycket omsättning under året, ådragit sig stora förluster och tvingades nyligen till nyemission.

# Midsummer -22% (Sälj)

Exakt samma case som Toadman. Men delvis tvärtom. Börsplus var väldigt negativa vid noteringen. Därefter mer än dubblades aktien. När vi sedan i september 2018 upprepade säljrådet så blev åtminstone det rätt. Aktien har fallit tillbaka. En del.

# Toadman Interactive +10% (Sälj)

Börsplus har två gånger hävdat att det här ser ut som en flopp. Första gången var vid noteringen och när det rådet följdes upp var vi överraskade att aktien bara fallit med beskedliga 7%. Givet de varningsflaggor vi såg i Toadman så är det snarast en stark prestation. Andra gången vi skrev om Toadman trodde vi stunden kommit för en rejäl ”korrigering”. Det blev fel. Aktien har stigit. Så kan det gå.

# Academedia +1% (Neutral) & Engelska Skolan -2% (Neutral)

Vi hade svårt att se någon större uppsida i skolbolagen för ett år sedan när vi kikade på aktierna. Lönsamheten i bägge är fortsatt pressad och aktierna har stått och stampat. Men att utvecklingen för skolpengen nu bättre verkar spegla kostnadsökningarna i skolsektorn fick oss att vända till köpråd i augusti.

# NRC Group -20% (Neutral)

Anläggningsbolag med inriktning på järnväg och banarbeten Värderingen var hög och rörelsemarginalen såg närmast ohållbart hög ut, tyckte Börsplus i analysen. Sedan dess har NRC gjort ett stort förvärv i Finland men också råkat i lönsamhetsproblem i Sverige. Resultatet (ebita) faller i halvårsrapporten. Aktien blev ingen vinnare.

# Fagerhult -33% (Neutral)

En dyr aktie som blivit något billigare under året efter nyemission och stort förvärv i Italien. En intressant aktie men sist vi skrev om bolaget i maj såg vi fortfarande inget köpläge.

# Cinnober +13% (Neutral)

Budet från Nasdaq på mjukvarubolaget Cinnober blev ett lyckligt slut på inte mindre än tre analyser där Börsplus under våren 2018 lyft upp Cinnober som en köpvärd aktie. Till slut höjde Nasdaq dessutom budet.

# Zalando +10% (Neutral)

Den tyska e-handelsjättens aktie har periodvis pressats hårt under året bland annat efter en mindre vinstvarning. Aktien återhämtade sig dock under våren. En aktör som nyttjat senaste månadernas starka kursutveckling är den svenska storägaren Kinnevik som nyligen sålde en del av sitt innehav.

# Danske Bank -36% (Neutral)

Börsplus analys av Danske Bank i september 2018 i samband med att penningtvättsskandalen blev riktigt stor landade i ett neutralt råd med motiveringen ”aktien ska nog falla lite till”.

Det var klokt att inte falla för frestelsen att sätta köp men eftersom resonemanget ”aktien har redan fallit så mycket att det inte är uppenbart att nedsidan härifrån är enorm” var alltför positivt. Därav slutklämmen att ”detta förutsätter flera saker som vi inte har en susning om.

Har vi sett det värsta av skandalen eller finns det ännu ruttnare lik i de danska garderoberna? Räcker det med en smäll på 60 miljarder danska kronor för att blidka myndigheter i USA och Europa? Den som lever får se.”

# VBG Group +3% (Neutral)

Vi såg ingen större uppsida i den cykliska tillverkaren av släpvagnskopplingar och annan utrustning för lastbil och buss. VBG fortsätter att prestera på en hög nivå med en marginal närmre 13 procent i senaste kvartalet. Men en tydlig avmattning syns i tillväxtsiffror och vinstökning.

# SyntheticMR -53% (Neutral)

”Så länge SyntheticMR fortsätter att växa som tåget med god lönsamhet kommer sannolikt aktiemarknaden att extrapolera fortsatta framgångar. Då finns det fortsatt uppsida i aktien. En dipp i tillväxtkurvan riskerar däremot att straffa aktien hårt”, enligt analysen. Tillväxttakten kom av sig ganska abrupt och aktien har rasat. I en ny analys nyligen upprepades det neutrala rådet.

# NGS Group -29% (Neutral)

Bemanningsbolag inom bland annat vård och ekonomi. Värderades lägst i sektorn för ett år men den här gången föll vi inte i värdefällan utan satte neutralt råd på aktien. Trenden i intjäningen var nämligen osäker – bland annat på grund av att NGS köpt ett par större bolag inom rekrytering. Det som hänt är just att bidraget från dessa bolag minskat sedan konjunkturen mattats av. Den långa regeringsbildningen påverkade också negativt eftersom ett av bolagen främst rekryterar chefer till offentlig sektor.

# Rootfruit -21% (Neutral)

Chipstillverkaren bakom varumärket Gårdschips förvärvade förra året Exotic Snacks inom nötter och torkade frukter. Draget mångfaldigade omsättningen och bolaget verkar dessutom vänt till liten vinst senaste kvartalen. Kanske är det läge att kika närmre på Rootfruit igen.

# Sensodetect -57% (Neutral)

Förhoppningsbolag. Jobbar med att etablera en ny metod för att undersöka psykiska sjukdomar akustiskt. Genomförde nyemission nyligen.

# Exalt -32% (Neutral)

Litet tjänstebolag inom nätdrift i Stockholm. Drygt 30 anställda. Tyvärr har inte ledningen lyckats skala upp verksamheten vilket vi tror är viktigt för att nå en mer stabil, och högre, lönsamhetsnivå än dagens (0,2 Mkr i rörelsevinst). VD flaggar i senaste rapporten för att arbetet med att växa är långsiktigt. Säljcyklarna kan vara 1-2 år i branschen.

 

Här finns uppföljning av alla Börsplus 1300 analyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.