Uppföljning
Uppföljning: 5 av 11 rätt

# Awardit -1% (Köp)
Mjukvara och tjänster åt företag som vill ha lojalitetsprogram för sina kunder. Awardit har fortsatt att konsolidera marknaden genom intressanta affärer men den viktiga Q4-rapporten, med julhandeln, var mycket svag. Det fick aktien på fall.
# KnowIT -18% (Köp)
IT-konsulter är inte bra att äga när börsen får upp vittring på lågkonjunktur. Att KnowIT har en stabil profilering med mycket ramavtal för offentlig sektor har inte hjälpt. Vi pekade särskilt på att aktien handlades med oförtjänt rabatt mot HiQ. KnowIT-aktien har gått marginellt bättre än HiQ under året som gått.
# Veoneer -17% (Köp)
Aktiv bilsäkerhet. Vi trodde det värsta var över på bilmarknaden men det var som bekant helt fel. Som tur var ändrade vi rådet ganska snabbt när det barkade åt skogen med nyemission och besparingar. Den som behållit den här aktien är ned nästan 65 procent på ett år.
# Ferronordic -44% (Köp)
Återförsäljare av Volvos anläggningsmaskiner i Ryssland och lastbilar i delar av Tyskland. Detta blev ett riktigt uselt köpråd trots att Ferronordic tjänade mycket mer pengar än vi skissade på under 2018 och 2019. Men kvaliteten i balansräkningen har urholkats och i efterhand är frågan om vi inte borde dragit öronen åt oss när de gick in i Tyskland. Det förändrade caset en hel del.
# Nanexa -41% (Köp)
Utvecklingsbolag inom drug-delivery. Har ett flertal samarbetsavtal med partners som vi hoppades skulle materialiseras till något substantiellt under året, men inga avgörande framgångar noteras. Kursnedgången framstår ändå som ganska hårt. Nanexa lyckades få in kapital just innan börskraschen i februari så de har ännu chans till revansch.
# Respiratorius -46% (Köp)
Bolaget har ännu inte hittat en partner som kan ta deras läkemedelskandidat för en form av lymfkörtelcancer genom Fas 3-studier.
# Klövern Pref -12% (Köp)
VD:n och största ägaren Rutger Arnhults fastighetsbolag har kombinerat hyresmarknadsrisk inom kontor med ett relativt högt finansiellt risktagande. Addera risken för stigande marknadsräntor. Då hade vi svårt att se någon vettig kalkyl för Klöverns preferensaktie på knappa 6% direktavkastning för ett år sedan. På ungefär samma direktavkastning föredrog vi istället bostadsexponerade preferens- och D-aktier från Akelius, Sagax och SBB. Rätt råd med facit i hand.
# Vitrolife -3% (Sälj)
När vi synade medicinteknikbolaget för ett år sedan såg aktien riktigt dyr ut. Tillväxten hade saktat in och bolaget växte enbart 5 procent organiskt 2018. I samband med Q3-rapporten i höstas hade Vitrolife vänt tillväxttrenden och växte då hela 15 procent. Vi slog då om till ett neutralt råd. Bolaget har dock fått stora problem till följd av coronakrisen och har vinstvarnat. Vi följde upp med en ny analys för ett par veckor sedan.
# MQ -60% (Sälj)
Förra våren återupptog vi säljråd då vi helt enkelt inte kunde se klädkoncernens konkurrenskraft mot utslagningen i butikshandeln. Därtill bedömde vi MQ:s dåvarande krisåtgärder som otillräckliga för att vända skenande förluster. Säljrådet blev dessvärre rätt och kunde stängas efter 60% värdetapp på mindre än ett halvår.
I december återupptog vi säljråd på en aktiekurs kring 20 kr (justerat för omvänd splitt). MQ har nu flaggat för betydande försäljningstapp från lägre efterfrågan inom butikshandeln och försöker nu omförhandla sina butikshyresnivåer. I skrivande stund har aktien rasat till under 5 kr bara under första kvartalet. Ledningen har även valt att sätta Joy-butikerna i konkurs.
# Addlife -3% (Sälj)
Likt Vitrolife såg också förväntningarna för medicinteknikbolaget och förvärvsmaskinen Addlife ut att vara för höga och vi slog om till ett säljråd. Efter ett svagt 2018 med oförändrad tillväxt växte Addlife 5 procent 2019. På ett år är aktien i stort sett oförändrad och värderingen är fortsatt hög.
# K2A Pref -11% (Sälj)
Omvandlingen från bostadsutvecklare till alltmer av en bostadsförvaltare hade tagit ned risken i K2A:s preferensaktie. När direktavkastningen kom ned i dryga 6% och väldigt nära motsvarande preffar i renodlade bostadsförvaltare bedömde vi att uppvärderingen hade gått för långt. Initialt låg vårt säljråd fel då preffen fortsatte att stiga, men i den senaste månadens corona-kris har priset fallit tvärt. Längre ut på riskskalan har den stamaktie som K2A noterade förra sommaren haft klart bättre utveckling, även inräknat starten på corona-krisen.
# G4S -49% (Neutral)
Den dansk-brittiska säkerhetskoncernen stod inför avknoppningsplaner av kontanthanteringsverksamhet som liknar Stockholmsnoterade Loomis. På rimliga värderingsantaganden kunde dock ingen större uppsida räknas hem. Särskilt inte för den som beaktade koncernens usla lönsamhetshistorik. Under året har aktien halveras. Avknoppningsplanerna avbröts och huvuddelen av kontanthanteringen såldes istället till Brink’s, en amerikansk konkurrent till Loomis.
# Embracer +25% (Neutral)
Entreprenören Lars Wingefors förvärvsdrivna datorspelskoncern var redan dyr på intjäningsförmåga. Fler och större förvärv betalda med en fortsatt dyr egen aktievaluta låg inprisade i kursen.
Liknande avvaktande råd upprepades redan i maj och senast i december. Senast med frågetecken för bolagets svårgenomträngliga redovisning.
# Railcare +27% (Neutral)
Efter ett svag operativt 2018 för, Railcare som sysslar med järnvägsunderhåll, såg förutsättningar för att 2019 kunde bli bättre ganska bra ut. Vi tyckte dock osäkerheten var stor och landande i ett neutralt råd. Aktien har gått bra under året. Resultatutväxlingen i det fjärde kvartalet 2019 var dock svag trots starkt tillväxt.
# Semcon -8% (Neutral)
Konsultbolag som jobbar mycket för Volvo och andra kunder inom fordon. Den exponeringen har tidigare lett till stora cykliska svängningar i verksamheten och förklarar en slående låg vinstvärdering. Vi får se hur det går den här gången då fordonskunderna drar ned häftigt. Semcon har aviserat korttidspermitteringar. Den låga värderingen var en kudde på nedsidan och aktien har gått bättre än börsen.
# Devport -57% (Neutral)
Är precis som Semcon baserat i Göteborg och har fordonsindustrin som huvudsaklig kundgrupp. Scania och Volvo stod för 60 procent av omsättningen. Devport hade presterat en bra organisk tillväxt och värderades högre än Semcon för ett år sedan. Fallet blev desto hårdare för aktien när kunderna slog om till defensiven.
# Sportamore -42% (Neutral)
I slutet på februari i fjol satte vi ett säljråd på e-handelsbolaget då Sportamore värderades i paritet med jätten Zalando. Det tyckte vi inte var motiverat. Efter att aktien gått ned 20 procent på en månad sänkte vi rådet till neutral. Aktien fortsatte ned och Sportamore tvingades vinstvarna i december. I mitten på februari la börskollegan Footway ett bud på Sportamore. Läs vår analys om detta här.
# Electra -32% (Neutral)
När vi synade logistik- och hemelektronikföretaget Electra Gruppen för ett år sedan tyckte vi inte aktien uppsidan i aktien lockade tillräckligt. Rent operativt var utvecklingen under 2019 klart godkänd. Electra har dessutom varit lönsamma samtliga år sedan starten i 1949. Det imponerar. Coronakrisen har dock fått aktien på fall som tappat en tredjedel av börsvärdet den senaste månaden.
# Edgeware -73% (Neutral)
Teknikbolaget Edgeware som säljer lösningar för strömmad video har haft det väldigt jobbigt sedan noteringen för ett par år sedan. Bolaget har tvingats vinstvarna ett otal gånger. Vi synade bolaget igen innan jul i fjol men landade då återigen i en neutral hållning. Edgeware-aktien är numera en såkallad net-net aktie vilket innebär att bolaget värderas lägre än kassan.
# Triboron -64% (Neutral)
Vi synade miljöteknikbolaget Triboron inför notering på First North i fjol. I ägarlistan fanns välkända namn som Carl Henric Svanberg och Hans Stråberg. Även Leif GW Persson fanns med på ett hörn. Slutklämmen i vår analys löd: “Möjligen skänker detta trovärdighet och glans nog åt aktien för att noteringen ska bli lyckad. Med ett perspektiv som är något längre än så hittar vi inte tillräckligt i Triboron för att lockas av noteringen.”
Triborn-aktien öppnade starkt och gick att sälja för den dubbla teckningskursen till och med en månad efter noteringen. Sedan dess har intresset kring aktien svalnat rejält och aktien har mer än halverats från teckningskursen.
# Prebona +63% (Neutral)
Utvecklingsbolag på Spotlight som utvecklat en egen teknologi för ytbehandling. En tillämpning är att behandla färg och kläder för att få bort dålig lukt. Vi såg en del lovande inslag men också svaga finanser. Aktien gick dåligt efter vår analys ända till mars i år. Nu har Prebona blivit en kursraket efter pressmeddelanden om order på ett desinfektionsmedel mot virus som bolaget utvecklat.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning