Småbolag flyr från O-listan

Måndag den andra oktober upphör O-listan och ersätts av den nordiska listan med cirka 650 bolag i sex länder. Det oroar mindre bolag som redan nu anser att de drunknar i mängden. "Det finns en uppenbar risk att vi kommer att uppmärksammas allt mindre på den nya, stora listan, säger Claes Werkell, vd för Havsfrun, som nu funderar på att lämna O-listan.

Bente Landsnes, börschef i Oslo, uttryckte nyligen att hon inte ser någon vits med att gå med i OMX nordiska lista. Landsnes tror inte att den nordiska listan leder till att fler handlar med norska aktier och till Dagens Industri säger hon att: ”Det är mer av en papperslista för tidningarna”. ”Jag tror inte den nordiska listan gör norska företag mer synliga.”

Och bland de mindre bolagen på O-listan finns det till och med dem som fruktar att det kan bli värre, att synligheten minskar.

I en kallelse till extra bolagsstämma föreslår Havsfruns styrelse att bolagsstämman bemyndigar styrelsen att när den finner det lämpligt besluta om byte av handelsplats för bolagets B-aktier från O-listan/Nordiska-listan till First North. Förvaltningsbolaget Havsfrun har ett börsvärde på 432 miljoner kronor.

– Vi är ett litet bolag med relativt låg omsättning av aktier. Det finns en uppenbar risk att Havsfrun kommer att uppmärksammas allt mindre på den nya, stora listan. Vi vill ha en ändamålsenlig handelsplats för våra aktier, säger vd Claes Werkell.

Varför väljer ni att gå till First North som inte är en börs?
– Jag tror att ett litet bolag på en mindre lista får större uppmärksamhet. Och First North är mer eller mindre en kopia av småbolagslistan AIM i London som blivit en succé. Varför skulle det bli annorlunda här i Sverige.

Claes Werkell tror att det finns andra bolagsledningar som diskuterar på ett liknande sätt.

Verkstadsbolaget Opcon, med ett börsvärde på 609 miljoner, är ett annat bolag som inte orsakar feta rubriker särkilt ofta.

När Affärsvärlden.se ringer upp vd Rolf Hasselström sitter han i strategimöte.

– Vi sitter och diskuterar det just nu – om vi ska lämna O-listan och vart vi i så fall skulle gå, säger Rolf Hasselström.

Varför funderar ni på att lämna O-listan?
– Vi får helt enkelt för lite uppmärksamhet från analytiker. Det finns redan nu för många bolag att följa, de orkar inte. Och det blir förstås mycket värre när det blir en Nordisk lista.

Rolf Hasselström tror att fler mindre bolag kan komma att lämna O-listan. Och om nya bolag dessutom drar sig för att notera sig på den nordiska listan blir vinnarna sannolikt de mindre listorna, främst First North, men även NGM som i likhet med O-listan är en auktoriserad börs.

– Vi märkte redan innan lanseringen av den nya Nordiska listan ett visst intresse från mindre bolag på O-listan att byta lista för att bli mer synliga hos oss. Om man till exempelvis tittar på Havsfrun skulle det bolaget hamna på ungefär en tionde plats sett till börsvärde, säger Fredrik Ljung, noteringsansvarig på NGM.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco