Se alla rekommendationer

Akelius-affären i Academedia ‘mycket märkligt’ enligt aktiemäklare – Di

Roger Akelius storaffär, där hans stiftelse går in som huvudägare efter att ha köpt Mellby Gårds innehav till en premie om 22,6 procent i utbildningsbolaget Academedia, är “mycket märklig” enligt DNB:s aktiemäklare Anders Rudolfsson.

Till Di säger han att affären för tankar till när Investor sålde sin storpost i Scania till Volkswagen 2008, som gjordes till en premie om 17 procent mot stängningskursen dagen innan. Beskedet fick aktien att falla med 9 procent och stängde på 22 procent mindre än vad Volkswagen betalat.

”Det här är lite av samma affär där en inflytelserik ägare säljer till stor premie och låter de andra ägarna vara kvar. Det kanske hade varit bättre att acceptera ett bud på hela bolaget”, säger Anders Rudolfsson till tidningen.

Det var igår som beskedet kom om att stiftelsen Akelius Foundation förvärvar Mellby Gårds post på 24,4 procent av aktierna i Academedia. Den totala köpeskillingen uppgår till cirka 1,68 miljarder kronor. Akelius betalar 65 kronor per aktie, vilket motsvarar en premie på 22,6 procent jämfört med Academedias stängningskurs på tisdagen. Aktien faller idag med över 10 procent till 47,32 kronor senast betalt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Invesco