Se alla rekommendationer

Trendskifte för börsens insynstoppar – Di

Insynsköpen på Stockholmsbörsen är i stort sett alltid fler än insynsförsäljningarna. Det är en naturlig följd av att personer som har insynsregistrerats av börsbolagen har hög lön och därmed möjlighet till sparande och en hög sparkvot. Men hittills under fjärde kvartalet har denna köptrend brutits. Det skriver Dagens industri.

Inräknat Geelys försäljning av 100 miljoner aktier i Volvo Cars för 3,7 miljarder kronor den 17 november uppgår nettoförsäljningarna från insiderregistrerade personer under fjärde kvartalet till drygt 2,5 miljarder kronor. Det är en betydande skillnad mot årets tre första kvartal då insiderköpen översteg försäljningarna med mellan 2-4 miljarder kronor per kvartal.

Näst största insynsförsäljningen var Bures försäljning av aktier i Mycronic för 870 miljoner kronor. Därefter följer Jacob Karlssons försäljning i SLP för 160 miljoner kronor, vs Lars-Åke Norlings försäljning i Nordnet på 83 miljoner kronor samt Hans Ståhls försäljning i NCAB på 55 miljoner kronor.

De största insynsköpen var Mellby Gårds köp av aktier i Duni för 461 miljoner kronor, familjen Perssons Ramsbury Invest köp i H&M för 429 miljoner kronor, Industrivärdens köp i Handelsbanken och Sandvik för 193 respektive 173 miljoner kronor samt vd Martin Carlesunds köp i Evolution för 100 miljoner kronor.

Köptrycket har avtagit jämfört med under andra och tredje kvartalet eftersom andelen insynsköp under fjärde kvartalet uppgår till 78 procent jämfört med 88 procent under andra kvartalet och 84 procent det tredje kvartalet. Tidningen framhåller att normalt brukar en stark börsperiod även ha genomslag på insynshandeln, vilket inte har skett hittills under fjärde kvartalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.