Sov gott utan skogen

Holmen har gjort mycket rätt de senaste åren och i skogen döljs stora värden. Affärsvärlden har dock svårt att se aktien lyfta när den konjunkturella snålblåsten tilltar.

VÄNTA Finansiellt stabilt, stora övervärden i skogs- och energitillgångar, en rörelsemarginal som de senaste fyra åren ökat från 11 till 15 procent, starka kassaflöden och en direktavkastning på runt 3,5 procent. Holmen framstår på många sätt som ett välskött bolag, och aktien tillskrivs ibland epitet som sova-gott-om-natten-investering. Det är nyhetsfattigt, stabilt och lite småtråkigt.

Holmens bas är skogen, bolagets dryga en miljon hektar produktiv skogsmark. Dess virkesförråd på över 120 miljoner kubikmeter växer med drygt 4 miljoner kubik per år, vilket i sin tur är drygt 1,5 miljoner mer än vad som tas ut. Det bokförda värdet är drygt 18 miljarder kronor. Men skulle man, utifrån dagens priser på skogsmark, marknadsvärdera Holmens skogar så hamnar prislappen snarare på det dubbla. Med avdrag för Holmens nettoskuld, på dryga 2,5 miljarder kronor, hamnar bara skogsvärdet något över Holmens hela börsvärde, på dryga 32 miljarder. Det låter som ett klipp – att Holmens industriverksamhet inom papper, kartong och trävaror fås ”på köpet”.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här